U Osijeku održano predavanje i savjetovanje za članove i stručni tim Kluba laringektomiranih osoba Osijek

U Osijeku održano predavanje i savjetovanje za članove i stručni tim Kluba laringektomiranih osoba Osijek

23. siječnja 2020.Kategorije: Novosti

U Osijeku održano predavanje i savjetovanje za članove i stručni tim Kluba laringektomiranih osoba Osijek

Klub laringektomiranih osoba Osijek organizirao je predavanje na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Predavanje je dana 23. siječnja 2020. godine, u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Osijeku održao savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek.
Od 2008. godine u Osijeku aktivno djeluje Klub laringektomiranih osoba kojemu je cilj promicanje i razvoj socijalne svijesti o osobama oboljelim primarno od raka grla (laringektomiranima), ali i osobama s tumorima glave i vrata općenito, te pomaganje oboljelima pri podizanju kvalitete života i uključivanja u društvo. Osim laringektomiranih osoba u Klubu aktivno djeluje i stručni zdravstveni tim. Rad u klubu isključivo je volonterski i uključuje liječnike i medicinske sestre Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, psihologa, logopeda pripadajuće klinike, te nutricioniste, kineziologe i druge stručne osobe koje mogu pomoći svojim znanjem i savjetima (socijalni radnici, pravnici i sl.).
Uz pružanje sustavne podrške svojim članovima i njihovim obiteljima, stručni tim Kluba kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na osvješćivanje zajednice i na uklanjanje stigme prema laringektomiranima koja je prisutna u društvu. Također, redovito se organiziraju razni rehabilitacijski programi i edukacije na kojima sudjeluju stručnjaci i članovi kluba. Za prvo okupljanje svojih članova i stručnog tima u 2020. godini Klub je organiziraopredstavljanje institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i savjetovanje sa savjetnikom pravobraniteljice.
Tijekom predavanja, okupljeni članovi Kluba iz cijele Slavonije i Baranje, članovi njihovih obitelji, članovi stručnog medicinskog tima te volonteri mogli su se upoznati sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku.
Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima.Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja.
Nakon održanog predavanja savjetnik pravobraniteljice održao je sastanak sa stručnim timom Kluba i savjetovanje sa članovima, s ciljem prikupljanja informacija o aktivnostima koje provode i poteškoćama s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu.

Podijelite ovu objavu s drugima: