U Osijeku održana uvodna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.09.0049“

Dana 22. studenoga 2019., u Gradskoj četvrti „Gornji grad“ u Osijeku održana je Uvodna konferencija projekta „Osobna asistencija za osobe s invaliditetom UP.02.2.2.09.0049“. Nositelj projekta je Kršćanska humanitarna udruga „Putevi milosti“, a partner na projektu je „Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije“.
Predstavnici udruga koje provode projekt prisutne su upoznali sa detaljima istog. Istaknuli su da je projekt odobren u sklopu poziva „Razvoj usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom – faza II” Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te financiran od strane Europske unije kroz Europski socijalni fond. Ukupna vrijednost projekta je 1.282.127,00 kuna, a intenzitet potpore iznosi 100%, u trajanju od 24 mjeseci, od lipnja 2019. do lipnja 2021. godine. Cilj projekta je pružiti pomoć osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta kroz uslugu osobne asistencije, kako bi im se olakšale svakodnevne aktivnosti koje zbog svoje bolesti ne mogu samostalno obavljati. Usluga se pruža za osam osoba s invaliditetom u vremenu od 80 sati mjesečno dok je na projektuzaposleno osam osobnih asistenata koji su pohađali edukaciju kako bi što uspješnije skrbili o osobama s invaliditetom.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek. U svom obraćanju prisutnima savjetnik je istaknuo koliko cijelo društvo treba cijeniti i uvažavati trud, energiju, volju, ali i znanje koje ulažu osobe koje pripremaju i provode ovaj i slične projekte kojima se osobama s invaliditetom omogućava sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnog življenja.Također, istaknuo je i činjenicu da dokle god imamo ovakav projektni model osiguranja usluge osobne asistencije, dostupnost usluge ovisiti će o kapacitetima udruga i angažmanu onih koji takve projekte provode te je stoga pozvao predstavnike lokalne i područne samouprave da u organizacijama civilnog društva prepoznaju partnere s kojima treba surađivati i pružati svu moguću podršku i potporu u radu.
Zaključno, prisutnima su se obratili i svoja iskustva iznijeli korisnici usluge osobne asistencije i članovi njihovih obitelji koji su istaknuli koliko im je navedena usluga olakšala svakodnevicu, omogućila obavljanje svakodnevnih poslova i unaprijedila društveni život.

Prilagodba