U Osijeku održana uvodna konferencija projekta “ADOBE” – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS

U Osijeku održana uvodna konferencija projekta “ADOBE” – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS

4. studenoga 2020.Kategorije: Novosti

U Osijeku održana uvodna konferencija projekta “ADOBE” – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS

Dana 4. studenoga 2020., u Hotelu Osijek u Osijeku održana je Uvodna konferencija projekta ADOBE (Accessible tourism destinations and services in border areas / Pristupačne turističke destinacije i usluge u prekograničnom području). Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom aktivno je sudjelovala u pronalasku i udruživanju partnera za prijavu na natječaj za projekte prekogranične suradnje Interreg V-A Hungary-Croatia Co-operation Programme 2014-2020 raspisan početkom 2019. godine. Preporuku pravobraniteljice upućenu jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u pograničnom području o prijavi na ovu vrstu natječaja, a s ciljem osiguranja pristupačnosti turističkih usluga osobama s invaliditetom, uvažila je Osječko-baranjska županija te je uz podršku pravobraniteljice osmišljen i prijavljen projekt „ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima“. Uz Osječko-baranjsku županiju kao glavnog nositelja projekta, u istomu sudjeluju Županija Baranja kao partner iz Mađarske te Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske i Ministarstvo za ljudske potencijale Mađarske kao podržavajući partneri.
Tijekom Uvodne konferencije predstavnici projektnih partnera predstavili su ciljeve i planirane aktivnosti projekta. Istaknuli su kako se provedbom projekta želi poboljšati pristupačnost turističke ponude, odnosno pristupačnost svih proizvoda i usluga koji se nude turistima u pograničnom području Hrvatske i Mađarske, posebno Osječko-baranjske županije i Županije Baranja. Na taj način želi se omogućiti osobama s invaliditetom uživanje u svim uslugama na ravnopravnoj osnovi s drugima. Ukupna vrijednost projekta ADOBE je 195.000,00 eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 165.750,00 eura. Projekt traje do 31. prosinca 2022. godine, a na aktivnosti na području Osječko-baranjske županije bit će utrošeno 100.000 eura.
Nakon što su projektni partneri predstavili detalje projekta, savjetnik pravobraniteljice održao je izlaganje na temu „Osiguravanje pristupačnosti turističkih proizvoda i usluga osobama s invaliditetom“. Tijekom izlaganja, prisutne pružatelje turističkih usluga i predstavnike turističkih zajednica savjetnik pravobraniteljice upoznao je sa normativnim okvirom koji obvezuje na osiguranje pristupačnosti te je istaknuo potencijal turističke ponude obogaćene pristupačnošću za osobe s invaliditetom. Također, ukazao je na probleme i prepreke s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao turisti te iznio preporuke za uklanjanje istih kako bi turistička ponuda pograničnih dijelova Hrvatske i Mađarske bila u potpunosti pristupačna osobama s invaliditetom.
Zaključno, prisutnima su se obratili i svoja iskustva iznijeli predstavnici udruga osoba s invaliditetom, a izneseni prijedlozi koristiti će se prilikom provođenja planiranih projektnih aktivnosti.

Podijelite ovu objavu s drugima: