U Osijeku održana radionica za djelatnike i volontere GDCK Osijek i zaposlenice projekta OsnaŽENAna temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organiziralo je za svoje djelatnike i volontere te za zaposlenice projekta OsnaŽENA, radionicu na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Radionica je održana 9. prosinca 2019. godine, kao jedan od oblika obilježavanja Dana ljudskih prava 10. prosinca, a voditelj je bio Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Radionica je održana u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Osijeku. Nakon pozdravne riječi Denisa Ćosića,ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Osijek, savjetnik pravobraniteljice okupljene je upoznao sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku. Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima.
Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja.
Također, ukazano je na promjenu u načinu gledanja na invaliditet i osobe s invaliditetom te suupravo shvaćanje invaliditeta kao pitanja ljudskih prava, razlika između modaliteta invaliditeta, kao i odnos osoba koje kroz obavljanje svojih poslova dolaze u kontakt sa osobama s invaliditetom, bile teme diskusije koja je uslijedila nakon samog izlaganja. Diskusija i rasprava sudionika rezultirala je prijedlozima o provođenju konkretnih aktivnosti kojima svatko u svom području djelovanja može doprinijeti uklanjanju prepreka i problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Prilagodba