U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma „Susjedi“

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma „Susjedi“

19. studenoga 2019.Kategorije: Novosti

U Osijeku održana premijera dokumentarnog filma „Susjedi“

Dana 19. studenoga 2019. godine u osječkom kinu Urania održana je premijera dugometražnog dokumentarnog filma „Susjedi“, redatelja i producenta Tomislava Žaje.
Film „Susjedi“ je promatrački dokumentarac o osobama s psihosocijalnim oštećenjima koji kroz proces deinstitucionalizacije i transformacije ustanove u kojoj su bili smješteni, napuštaju ustanovu i nakon desetljeća provedenih u izolaciji nastoje se uklopiti u svakodnevni život zajednice. Film prati život tih osoba u samoj ustanovi, a zatim prati njihove životne priče, iskustva i izazove s kojima se susreću kada počnu živjeti izvan ustanove.
Film je sniman u Osijeku u razdoblju od 2014. do 2016. godine, a svjetsku premijeru je imao ove godine na međunarodnom festivalu ZagrebDox 2019, gdje je osvojio nagradu publike za najbolji film festivala. Nakon toga je prikazivan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio brojne nagrade i priznanja.
Na osječkoj premijeri kino Urania bilo je premalo za sve zainteresirane gledatelje, a osim zainteresiranih građana prisutni su bili i svi protagonisti filma. Nakon samog filma uslijedio je razgovor i diskusija svih prisutnih sa autorom na temu deinstitucionalizacije, inkluzije i prava osoba s psihosocijlanim teškoćama.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetomna premijeri filma i kasnijoj raspravi sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Podijelite ovu objavu s drugima: