U Osijeku održana Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

U Osijeku održana Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

6. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

U Osijeku održana Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, zajedno sa suorganizatorima i partnerima,organizirala je 1. Međunarodnu umjetničku i znanstvenu konferenciju Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju. Konferencija je održana 5. i 6. prosinca u prostorijama Građevinskog i arhitektonskog fakulteta te u prostorijama Akademije u Osijeku.
Prilikom svečanog otvorenja Konferencije, predsjednica Organizacijskog odbora dr.sc. Mirna Sabljar pozdravila je prisutne te istaknula kako je osnovni cilj konferencije uspostavljanje dijaloga stručnjaka koji se bave pitanjima vezanima za sudjelovanje, uključivost, dostupnost i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u odnosu na različite aspekte sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim programima te pitanjima uključivanja osoba s invaliditetom u umjetnost, znanost i odgojno-obrazovni sustav na svim razinama.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić i savjetnik Mario Burek. Zamjenik pravobraniteljice u svom obraćanju prisutnima istaknuo je važnost ovakvih događanja, posebno zbog podizanja razine svijesti cijelog društva da osobama s invaliditetom treba biti omogućeno ravnopravno sudjelovanje u svim aktivnostima svakodnevnog življenja te da njihova područja interesa nisu ograničena na zdravstvo i socijalnu skrb, nego i na odgoj, obrazovanje, umjetnost, kulturu, znanost, sport i ostale teme o kojima će se raspravljati na konferenciji.
Također, zamjenik pravobraniteljice održao je jedno od plenarnih predavanja, na temu Položaj osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj iz perspektive Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Tijekom Konferencije održano je pet plenarnih predavanja te su organizirane brojne radionice i izlaganja stručnjaka koja su se odnosila na sljedeće teme:

  • Inkluzija osoba s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju
  • Stereotipi, predrasude, diskriminacija osoba s invaliditetom
  • Slobodno vrijeme osoba s invaliditetom
  • Osobe s invaliditetom u kontekstu terapija umjetnošću
  • Pravno-socijalna pitanja osoba s invaliditetom

Sudionici Konferencije tijekom dva dana održavanja mogli su pogledati i projekciju dokumentarnog filma „Susjedi“ autora Tomislava Žaje, kao i brojne izložbe umjetničkih sadržaja stvorenih kreativnim radom osoba s invaliditetom.
Konferencija je zaključena Okruglim stolom na kojemu su stručnjaci iz različitih područja iznijeli svoja iskustva i dojmove te izrazili želju da Konferencija postane tradicionalno događanje koje će utjecati na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u svim sferama društva.

Podijelite ovu objavu s drugima: