U Osijeku održana manifestacija „Jesen kod Šenoe“

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja te kao jedna od aktivnosti kojom se obilježava mjesec borbe protiv karcinoma grudi, u Osijeku je u subotu, 10. listopada 2020. godine, održana manifestacija “Jesen kod Šenoe”.
Manifestaciju je organizirala Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek, Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara, Mammae klubom Osijek, Udrugom oboljelih od Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa „ColonOS“ te uz podršku Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.
Organizatori manifestacije željeli su javnosti poslati poruku da se i u vrijeme pandemije, unatoč sveprisutnim opasnostima i strahovima može i mora nastaviti s radom i životnim aktivnostima, naravno uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Upravo iz epidemioloških razloga manifestacija je provedena promenadno, bez štandova – kako bi se izbjeglo okupljanje većeg broja ljudi uz bliski kontakt, a svi materijali udruga građanima su bili dostupni na špagama i vezicama koje su bile postavljene između stabala po cijelome parku.
Ugodno vrijeme i zanimljiv program manifestacije privukli su građane koji su se kroz druženje sa članovima udruga upoznali sa aktivnostima koje one provode te su bili u mogućnosti iznijeti svoja iskustva i prepreke na koje nailaze zbog zdravstvenih problema, posebno u doba pandemije, a ujedno i dobiti savjete kako se sa svime time nositi sa što manje osjećaja straha i depresije.
Uz predstavljanje rada i aktivnosti udruga koje su organizirale manifestaciju, tijekom iste je održana i radionicu na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Radionica je također održana na otvorenom u parku, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, a vodio ju je Mario Burek, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Tijekom radionice, okupljeni članovi udruga i zainteresirani građani mogli su se upoznati sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku.
Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima. Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja. Također, tijekom radionice savjetnik pravobraniteljice upoznat je sa aktivnostima koje provode udruge organizatorice manifestacije, a posebno sa poteškoćama i preprekama na koje udruge i njihovi članovi nailaze u svakodnevnom životu i radu te će prikupljene informacije poslužiti kao temelj za daljnje aktivnosti Ureda pravobraniteljice usmjerene na poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na području Slavonije, Baranje i Srijema.

Prilagodba