U Osijeku održan okrugli stol na temu „Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima“

Dana 19. svibnja 2022. godine u organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u Područnom odjelu MHB u Osijeku održan je okrugli stol na temu „Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine osnovana je 10. prosinca 2001. godine u Zagrebu. Cilj osnivanja Udruge bio je okupljanje 100%-tnih HRVI I-skupine radi promicanja i ostvarivanja zajedničkih interesa u socijalnom i pravnom položaju te čuvanja vrednota Domovinskog rata. Udruga djeluje na području cijele Republike Hrvatske, a sjedište je u Osijeku.
Okrugli stol održan 19. svibnja u Osijeku jedan je u nizu događanja organiziranih s ciljem otvorene rasprave te razmjene iskustava i mišljenja predstavnika različitih društvenih skupina o mogućim uzrocima negativne percepcije dijela društva prema hrvatskim braniteljima. Svoja iskustva o posljedicama negativne percepcije iznijeli su pojedini hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, a na moguće uzroke i svoje stavove o ovoj temi ukazali su predstavnici udruga osoba s invaliditetom čiji invaliditet nije posljedica ratnog stradavanja, predstavnici medija, političkih stranaka te stručnjaci iz različitih institucija.
Zaključci ovog, ali i ostalih okruglih stolova koji su se održali ili će biti održani radi rasprave o ovoj temi, predstaviti će se institucijama i nositeljima vlasti s ciljem poduzimanja mjera kojima će se osigurati pravedniji odnos prema hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i svim osobama s invaliditetom, neovisno o vrsti i uzroku invaliditeta.

Prilagodba