U Osijeku održan okrugli stol na temu „Pozitivni učinci terapijskih pasa u radu s djecom s teškoćama u razvoju“

U Osijeku održan okrugli stol na temu „Pozitivni učinci terapijskih pasa u radu s djecom s teškoćama u razvoju“

30. rujna 2021.Kategorije: Novosti

U Osijeku održan okrugli stol na temu „Pozitivni učinci terapijskih pasa u radu s djecom s teškoćama u razvoju“

Dana 30. rujna 2021. godine Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, u suradnji sa Centrom za autizam Osijek organizirala je okrugli stol na temu „Pozitivni učinci terapijski pasa u radu s djecom s teškoćama u razvoju“. Okrugli stol održan je u prostorijama Hotela Waldinger u Osijeku, uz sudjelovanje stručnjaka različitih područja rada s djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet kao jedina nevladina i neprofitna organizacija u Hrvatskoj, razvila je rehabilitacijske programe uključivanjem pasa pomagača za mobilnost slijepih i drugih osoba s invaliditetom te djecu s teškoćama u razvoju, a u koje su uključeni psi pomagači. Uz program školovanja i dodjele pasa pomagača, pojavila se potreba senzibilizacije građana o pravima, mogućnostima i potrebama slijepih osoba te ulozi pasa u njihovim životima a zbog položaja korisnika psa vodiča. Iz toga se postupno razvio edukativno – promotivni program čije su aktivnosti usmjerene svim dobnim skupinama građana.
Okrugli stol u Osijeku održan je kao dio aktivnosti Projekta “Širenje usluge uključivanja terapijskih pasa za djecu s teškoćama u razvoju” financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u okviru komponente Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA 1. U okviru Projekta Centru za autizam Osijek dodijeljen je terapijski pas koji sa stručnom voditeljicom provodi terapijske aktivnosti s njihovom djecom/korisnicima usluga.
Prije samo održavanja okruglog stola organizirane su i jutarnje edukativno-promotivne aktivnosti na Trgu Ante Starčevića uz Edukativno-promotivni program za građanstvo „Terapijski pas na zadatku“. Tom prilikom održane su kreativne radionice za djecu uz sudjelovanje terapijskog psa, prikaza rada psa vodiča – simulacija kretanja slijepe osobe sa psom vodičem (prolazak staze s preprekama s povezom na očima i stručno tumačenje instruktora) te je postavljen info štand na Trgu koji je omogućio susret s korisnicima i terapeutima u cilju razmjene informacija i podjele promotivnih materijala.
Tijekom okruglog stola prezentiran je sam projekt te ciljevi i aktivnosti koje se provode unutar istoga. Cilj projekta je povećati društvenu uključenost djece s teškoćama u razvoju širenjem i unapređenjem usluge uključivanja terapijskih pasa na područje gradova Vukovara, Pule, Rijeke, Lobora, Osijeka, Zagreba i Dugog Sela. Dvije su ciljane skupine Projekta – djeca s teškoćama u razvoju, čiji napredak i razvoj se želi unaprijediti uključivanjem terapijskih pasa u individualni ili grupni rad s njima, što će doprinijeti poboljšanju njihovog zdravstvenog statusa i omogućiti bolju socijalnu uključenost u zajednici. Tijekom Projekta osigurat će se dostupnost usluge uključivanja terapijskog psa za 70-ak djece na području 6 županija/gradova. Druga skupina su stručnjaci različitih profila koje je potrebno educirati, kako bi stekli specifična znanja i vještine za rad s terapijskim psom. Temeljem 50 sati edukacije stručnjaci različitih profila iz 6 hrvatskih gradova, svojim će novostečenim znanjima uz terapijskog psa kreirati i poboljšati postojeće terapijske postupke koje svakodnevno provode u radu sa djecom – korisnicima njihovih usluga.
Nakon prezentacije projekta održana je rasprava u kojoj su sudionici okruglog stola razmijenili iskustva te ukazali na potrebu i važnost osiguranja pasa vodiča i terapijskih pasa osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Podijelite ovu objavu s drugima: