U Osijeku obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

U Osijeku obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

3. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

U Osijeku obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Brojne ustanove, institucije i organizacije civilnog društva koje djeluju na području grada Osijeka organizirale su dana 03. prosinca događanja i aktivnosti kojima je obilježenMeđunarodni dan osoba s invaliditetom.
Policijska uprava osječko-baranjska tijekom cijeloga dana provodila je akciju pod nazivom „ENABLE“. Akcija se u organizaciji mreže prometnih policija Europe – TISPOL provodila na području cijele Europske unije, a podrazumijevala je pojačani nadzor korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za vozila osoba s invaliditetom i nadzor moguće zlouporabe znaka pristupačnosti. Također, prilikom organiziranja akcije Policijska uprava osječko-baranjska uvažila je preporuku pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u istu uključila nadležne službe Grada Osijeka, udruge i medije. Početak akcije obilježen je okupljanjem i konferencijom za medijeispred Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku. Tijekom okupljanja, a s ciljem podizanja razine svijesti društva o problemima koje osobama s invaliditetom uzrokuje nepropisno parkiranje na mjesta označena za vozila kojima se oni prevoze, prisutni predstavnici osoba s invaliditetom, članovi udruge UPIT Osijek, policijski službenici i savjetnik pravobraniteljice ukazali su na navedenu problematiku te posebno na učestale zlouporabe znaka pristupačnosti.
Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku organizirala je tiskovnu konferenciju kojom je najavljena Međunarodna umjetnička i znanstvena konferencija Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti, odgoju i obrazovanju. Konferencija će se održavati u Osijeku 5. i 6. prosinca s ciljem uspostavljanja dijaloga stručnjaka koji se bave pitanjima vezanima za sudjelovanje, uključivost, dostupnost i ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u odnosu na različite aspekte sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim programima te pitanjima uključivanja osoba s invaliditetom u umjetnost, znanost i odgojno-obrazovni sustav na svim razinama.
Centar za pružanje usluga u zajednici Osijek „JA kao i TI“ organizirao je svečano obilježavanje 270 godina postojanja ustanove. Tijekom svečanosti koja je održana u atriju Arheološkog muzeja Osijek, prisutni su upoznati sa razvojem ustanove koja je tijekom svoje duge povijesti mijenjala unutarnji ustroj, naziv i svrhu te prošla brojne transformacije, od nekadašnje bolnice i doma za starije i nemoćne, do današnjeg Centra za pružanje usluga u zajednici. Okupljeni su upoznati sa djelokrugom i organizacijom rada Centra te s planovima koji podrazumijevaju širenje opsega socijalnih usluga i povećanje broja stambenih jedinica kako bi se što veći broj osoba s mentalnim teškoćama uključio u svakodnevni život zajednice.
Udruga invalida rada grada Osijeka obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom održavanjem svečane sjednice i organiziranjem otvorenih vrata Udruge. U prostorijama Udruge zainteresirani građani mogli su pogledati izložbu radova članova Udruge, obaviti preventivne zdravstvene preglede (mjerenje tlaka, šećera u krvi i sl.), sudjelovati u turniru u belotu, a organizirane su i radionice te predavanja o pravima osoba s invaliditetom i izazovima koje invaliditet donosi.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanjima kojima je obilježenMeđunarodni dan osoba s invaliditetomprisustvovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Podijelite ovu objavu s drugima: