U Opatiji održana četvrta po redu radionica „ Turizam pristupačan svima “

U Opatiji održana četvrta po redu radionica „ Turizam pristupačan svima “

9. studenoga 2022.Kategorije: Novosti

U Opatiji održana četvrta po redu radionica „ Turizam pristupačan svima “

Četvrta po redu regionalna radionica na temu pristupačnosti turističke ponude osobama s invaliditetom održana je u Opatiji 8. studenog 2022. godine nakon održanih radionica u Osijeku, Splitu i Dubrovniku. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na radionici su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić, savjetnica iz područnog ureda u Rijeci Tea Rubeša i stručna suradnica Područnog ureda u Rijeci Klara Senčanin.

Na radionici se sudionike upoznalo sa izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom planiranja putovanja ili kao turisti raznih destinacija, s mogućnostima poboljšanja turističke ponude u vidu pristupačnog turizma te su predstavljene mogućnosti predviđene za pružatelje turističkih usluga u cilju poboljšanja ponude i približavanja iste turistima s invaliditetom.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić je upoznao sudionike s pojmom pristupačnog turizma i na koji način ono može doprinijeti jačanju turističkog sektora kroz potencijale i benefite pristupačnog turizma, a Ministarstvo turizma i sporta je predstavilo mogućnosti (su)financiranja projekata usmjerenih na jačanje pristupačnog turizma.

Naglasak četvrte po redu regionalne radionice „Turizam pristupačan za sve“ je bio na univerzalnom dizajnu te je savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda u Rijeci, Tea Rubeša sudionike upoznala s pojmom univerzalnog dizajna, načinima primjene i koristima koje predstavlja.

Uz navedeno, na radionici su predstavljeni primjeri dobre prakse, odnosno predstavljeno je iskustvo u radu pružatelja pristupačnih turističkih usluga. Svoje iskustvo su predstavili Damir Herega kao vlasnik pristupačnog privatnog smještaja i začetnik ideje projekta „S vjetrom kroz tišinu“ kojim se pruža osobama s invaliditetom jedinstveno iskustvo jedrenja. Uz Damira Heregu projekt „S vjetrom kroz tišinu“ provodi i Jadran Rubeša, magistar edukacijske rehabilitacije, koji je osim s navedenim projektom sudionike upoznao i s pružanjem usluge ronjenja osobama s invaliditetom i njenim specifičnostima. Marija Doričić iz Goranskog sportskog centra je predstavila sadržaj turističkog centra Platak prilagođen osobama s invaliditetom kao i buduće planove za razvijanje takvih usluga. Na taj način su se sudionici upoznali s iskustvom u pružanju pristupačnog privatnog smještaja i sportsko-rekreativnog turističkog sadržaja iz prve ruke.

Podijelite ovu objavu s drugima: