U Hrvatskom saboru održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o Femicidu

U Hrvatskom saboru održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o Femicidu

23. rujna 2022.Kategorije: Novosti

U Hrvatskom saboru održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o Femicidu

Povodom 22.rujna-Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Odbor za ravnopravnost spolova održao je tematsku sjednicu o rodno motiviranom ubojstvu žena odnosno femicidu. Sjednica je organizirana povodom niza tragičnih ubojstava o kojima smo svjedočili ove godine i koji su u porastu u odnosu na prethodne godine. Ministarstvo unutarnjih poslova bilježi porast ubijenih žena – 12 ubijenih žena od ukupno 22 ubojstva u prvih osam mjeseci ove godine, dok je u istom razdoblju prošle godine taj broj bio 8 ubijenih žena od ukupno 19 ubojstava. Na sjednicu su pozvani predstavnici/e nadležnih institucija te organizacija civilnog društva koje se bave zaštitom žrtava nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, koji su prikazali presjek problema i dali preporuke za unaprjeđenje sustava suzbijanja i borbe protiv obiteljskog i rodno utemeljenog nasilja, a imajući u vidu svoj djelokrug rada.
Detaljnije i izlaganjima i izlagačima možete pročitati na internetskim stranicama Hrvatskog sabora: https://www.sabor.hr/hr/press/priopcenja/u-povodu-22-rujna-nacionalnog-dana-borbe-protiv-nasilja-nad-zenama-odbor-za

Zaključeno je da je potrebna bolja povezanost i komunikacije među institucijama kad je riječ o razmijeni informacija. Vrlo je važna edukacija djece od najranije dobi budući da je zabrinjavajuće kako je i među mlađom populacijom prisutno razmišljanje o prihvatljivosti povremenog nasilja. Takav je stav potrebno mijenjati te je edukacija od najranije dobi od izrazite važnosti. Naglašena je i potreba otvaranja registra obiteljskih nasilnika te je upozoreno na neadekvatne i neučinkovite mjere koje se izriču nasilnicima, od novčanih kazni do uvjetnih osuda ili mjere rada za opće dobro. Ispred Ureda pravobraniteljice tematskoj sjednici prisustvovala je savjetnica Andreja Makar.

Podijelite ovu objavu s drugima: