U HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci prikazana inkluzivna premijera predstave Glorija

U HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci prikazana inkluzivna premijera predstave Glorija

12. lipnja 2024.Kategorije: Novosti

U HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci 8.6.2024. godine prikazana je inkluzivna premijera predstave Glorija, redateljice Senke Bulić, nastala prema predlošku Ranka Marinkovića. Inkluzivna predstava je realizirana kroz program Udruge Filmaktiv „Kultura svima“ u suradnji s HNK Ivan pl. Zajc. Predstava je bila dostupna gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama te su bile osigurane povoljne cijene ulaznica. Kroz program Udruge ostvareno je snažno partnerstvo u postavi inkluzivne predstave te iskazana otvorenost i motivacija za stvaranje i obogaćivanje inkluzivne kulture.

Nakon predstave glumačka i redateljska postava uz voditeljicu programa razvoja publike HNK Ivan pl. Zajc, Katarinu Mažuran Jurešić, inicijatoricu i voditeljicu inkluzivnih kulturnih praksi, Maju Ogrizović te savjetnicu pravobranitelja za osobe s invaliditetom iz Područnog ureda u Rijeci, Teu Rubeša razgovaralo se o važnosti inkluzivne kulturne prakse, o i dalje prisutnim arhitektonskim i komunikacijskim prepreka u pristupu kulturnim sadržajima i programima, filmovima, kazalištu i drugim kulturnim aktivnostima, kao i pristupu mjestima kulturnih događanja i usluga.

Uz postavljena pitanja publike i razvijene konstruktivne rasprave, izvedeni su zaključci da je kultura neizostavni dio razvoja svake osobe pa tako i osoba s invaliditetom. Osiguravanjem pristupa kulturnih sadržaja i programa djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom potičemo slobodu njihovog kreativnog stvaralaštva, doprinosimo kvaliteti njihovog života, jednakosti i bogatstvu društva.

Podijelite ovu objavu s drugima: