U Đakovu održan seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

U Đakovu održan seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

26. listopada 2019.Kategorije: Novosti

U Đakovu održan seminar za animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima

U organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, održan je 26. listopada 2019. godine u Đakovu seminar na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom“.
Seminar je održan u prostorijama Katoličko bogoslovnog fakulteta u Đakovu, a sudionici su uz animatore i suradnike u radu s osobama s invaliditetom i njihovim obiteljima bili i članovi Povjerenstva za pastoral, članovi i predstavnici brojnih udruga te vjerskih zajednica koje okupljaju osobe s invaliditetom, kao i djelatnici i predstavnici ustanova u kojima se obrazuju i borave osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju.
Nakon pozdravne riječi vlč. Alojza Kovačeka, nadbiskupijskog povjerenika za pastoral osoba s invaliditetom, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek okupljene je upoznao sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku. Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima.
Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja.
Također, ukazano je na promjenu u načinu gledanja na invaliditet i osobe s invaliditetom te su upravo shvaćanje invaliditeta kao pitanja ljudskih prava, razlika između modaliteta invaliditeta, kao i odnos Crkve i osoba s invaliditetom, bile teme diskusije koja je uslijedila nakon samog izlaganja. Diskusija i rasprava sudionika rezultirala je prijedlozima o provođenju konkretnih aktivnosti kojima svatko u svom području djelovanja može doprinijeti uklanjanju prepreka i problema s kojima se osobe s invaliditetom susreću u svakodnevnom životu.

Podijelite ovu objavu s drugima: