Tečaj o digitalnoj pristupačnosti koordinatora za nediskriminaciju

Putem platforme ZOOM 30. studenoga 2020. godine održan je uvodni dio tečaja „Digitalna pristupačnost – pristupačni digitalni sadržaji kroz ESI fondove“. Tečaj je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Državnom školom za javnu upravu, Središnjim državnim uredom za razvoj digitalnog društva i Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom.
Na početku tečaja sudionicama su se snimljenim porukama obratili Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić održao je uživo izlaganje „Osiguravanje digitalne pristupačnosti osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj – iskustva Pravobranitelja za osobe s invaliditetom“. Tijekom izlaganja predstavljeni su podaci o osobama s invaliditetom u Hrvatskoj i Europskoj uniji, definicija invaliditete, međunarodno-pravni okvir prava osoba s invaliditetom, važnost pristupačnosti informacija i komunikacija, pojam i primjena digitalne pristupačnosti i praktični primjeri digitalne pristupačnosti.
Tamara Horvat Klemen, viša savjetnica – specijalistica u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva predstavila je e-Tečaj Digitalna pristupačnost, a Maja Latin, voditeljica odjela u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, govorila je o dosadašnjim koracima u sklopu osiguravanja pristupačnosti i jačanja kapaciteta mreže koordinatora za nediskriminaciju
Tečaj je inače namijenjen službenicima koji su zaduženi za administraciju mrežnih stranica u tijelima javnog sektora, odnosno obveznicima primjene Zakona o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora. Ovog puta sudionici su bili koordinatori za nediskriminaciju u sustavima upravljanja i kontrole ESI fondova iz: (1) Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, (2) Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, (3) Ministarstva znanosti i obrazovanja, (4) Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, (5) Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, (6) Ministarstva poljoprivrede, (7) Ministarstva turizma i sporta, (8) Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, (9) Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, (10) Središnje agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, (11) Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije, (12) Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i (13) Hrvatske agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Tečaj Digitalna pristupačnost se sastoji od šest posebnih cjelina. Prvih pet cjelina sadrže edukativne materijale u obliku lekcija i pitanja za ponavljanje kroz koje se sudionici upoznaju s digitalnom pristupačnošću, zakonskim odredbama i obavezama, načelima i preporučenim zahtjevima
pristupačnosti te smjernicama za izradu početne procjene i izjave o usklađenosti. Šesta cjelina sadrži praktičnu vježbu koju je potrebno ispuniti i predati za uspješno savladavanje tečaja. Nakon što polaznik prouči sve nastavne materijale i ispuni evaluacijsku anketu dobit će digitalnu značku i potvrdu Državne škole za javnu upravu o uspješno završenom tečaju.

I ovaj tečaj nastavak je aktivne i uspješne suradnje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Središnje škola za javnu upravu, a sada i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Prilagodba