„Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

„Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

22. svibnja 2023.Kategorije: Novosti

Hrvatska mreža protiv siromaštva (HMPS) i ove je 2023. godine dodijelila nagradu „Svjetionik“ novinarima koji na dostojanstven način izvještavaju o siromaštvu i socijalnoj isključenosti. Ono što ovu nagradu čini posebnom je žiri sastavljen isključivo od osoba s iskustvom siromaštva (nezaposleni, samohrani roditelji, beskućnici, korisnici socijalnih usluga i dr.) koji se u izboru najboljih radova vodi okvirnim Smjernicama. HMPS nagradom promiče izvještavanje o siromaštvu koje se temelji na poštivanju ljudskih prava i dostojanstva osoba s iskustvom siromaštva koje treba dovesti do konstruktivnih rješenja za suzbijanje i prevenciju siromaštva u Hrvatskoj.

Novinarka Radio Istre Eliana Batagelj dobitnica je ovogodišnje nagrade Svjetionik za emisiju “Ponedjeljkom otvoreno” u kojoj se govorilo o deset godina pulskog Prihvatilišta za beskućnike. Svečanost dodjele nagrade održana u ponedjeljak 22. svibnja 2023. godine u Zagrebu, a tom je prigodom voditeljica Helena Babić predstavila rad pulskog Prihvatilišta za beskućnike koje djeluje pri pulskom Društvu Crvenog križa.

Nagrada Svjetionik dodijeljena je ove godine i u kategoriji online – TV priloga, a dobitnica je urednica na Hrvatskom katoličkom radiju Diana Tikvić za emisiju “Argumenti”.

Predsjednik HMPS-a Nedeljko Marković istaknuo je da nagrada promiče novinarsko izvještavanje kojim se poštuju ljudska prava i dostojanstvo osoba s iskustvom siromaštva, ali i potiče rješavanje njihovih problema.

Dobitnica Eliana Batagelj je zahvaljujući na dodijeljenoj nagradi istaknula kako u medijima, posebno onim komercijalnim, treba biti više prostora za takve teme, jer na taj način mediji najbolje mogu pridonijeti suzbijanju siromaštva.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti dodjele je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice Marko Gotovac.

Podijelite ovu objavu s drugima: