Svečana akademija povodom obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih

Svečana akademija povodom obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih

16. lipnja 2021.Kategorije: Novosti

Svečana akademija povodom obilježavanja 75. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih

U Kazalištu Vidra, dana 16. lipnja 2021. godine uz prigodni program svečano je obilježena 75. obljetnica Hrvatskog saveza slijepih. Uz mnogobrojne predstavnike Skupštine Saveza, županijskih udruga slijepih te goste i uzvanike, svečanom obilježavanju prisustvovao je i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović te saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

Izvršna direktorica Saveza, Andreja Veljača podsjetila je sve prisutne da je Savez osnovan 16. lipnja 1946. godine te se otada kontinuirano zalaže za bolji i kvalitetniji život osoba s oštećenjem vida, ističući da „slijepe osobe otada ostvaruju svoje snove“ i da su aktivnosti Saveza svakako utjecale na njihovu kvalitetu života u Hrvatskoj. Pri tome se zahvalila svim kreatorima politika koji su im pomogli u tome, što je učinio i predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić. Predsjednik Saveza istaknuo je i značaj svih 27 članica županijskih udruga u kojima se provodi većina aktivnosti i projekata.
Saborska zastupnica Ljubica Lukačić je najavila donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o inkuzivnom dodatku i Zakona o osobnoj asistenciji te istaknula značaj konačnog definiranja osobe s invaliditetom rezultat čega je i donošenje potvrde o invaliditetu koju će izdavati Hrvatski zavod za javno zdravstvo.
Predsjednik države Zoran Milanović, u svojem obraćanju prije svega je čestitao obljetnicu i izrazio svoje zadovoljstvo što je prisutan na obilježavanju iste. Nada se da je tijekom svojeg rada kao predsjednik Vlade učinio barem nešto što je život osoba s oštećenjem vida učinilo boljim i ako je tako da je sretniji čovjek. Istaknuo je značaj europskih fondova kao i da se aktualni kreatori politika trebaju usmjeriti upravo na povlačenje sredstava iz europskih fondova.
Na svečanom obilježavanju dodijeljene su nagrade 16.lipnja najzaslužnijim suradnicima te su predstavljeni svi aktualni projekti Saveza.
Program je obogatio mladi glazbenik Filip Rudan, a umjetnik Emil Mandarić poklonio je skulpturu slijepe osobe Savezu.

Podijelite ovu objavu s drugima: