Studijska posjeta HREIT-a

Studijska posjeta HREIT-a

13. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

Studijska posjeta HREIT-a

Pučki pravobranitelj organizirao je 13. siječnja 2022. godine u Zagrebu sastanak povodom studijske posjete predstavnika Institucije za ljudska prava i jednakost Turske (HREIT) u cilju razmjene dobrih praksi i rasprava o izazovima s kojima se institucije za zaštitu ljudskih prava susreću u svom radu.

Human Rights and Equality Institution of Turkey (Hrei of Turkey) je institucija za ljudska prava i jednakost pridružena Ministarstvu pravosuđa Republike Turske, s posebnim javnopravnim statusom te administrativnom i financijskom autonomijom koja je utvrđena na temelju međunarodnog prava posebnim Zakonom br. 6701. Ova institucija sastavljena je od Predsjedništva i Odbora koji se sastoji od jedanaest izabranih članova. Odbor obavlja svoje dužnosti i ovlasti sa samostalnošću u radu i na vlastitu odgovornost.

Gosti iz Turske su poseban interes pokazali za upoznavanje s radom i djelovanjem institucija posebnih pravobranitelja u Republici Hrvatsko – Pravobraniteljem za djecu, Pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova i Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom. S ciljem predstavljanja institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom na sastanku je sudjelovao i rad institucije predstavio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić. Vezano za izlaganje o radu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom gosti iz Turske pokazali su poseban interes za teme iz područja obrazovanja osoba s invaliditetom, a općenito o radu posebnih pravobranitelja vezano za razloge i opravdanost glasanja o izvješćima o radu posebnih pravobranitelja koja se podnose Hrvatskom saboru.

Podijelite ovu objavu s drugima: