Stručni skup „Različiti štetni utjecaji na odrastanje djece“

Stručni skup „Različiti štetni utjecaji na odrastanje djece“

21. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Stručni skup „Različiti štetni utjecaji na odrastanje djece“

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade u suradnji s Humanitarnom organizacijom „Zajednica Susret“ organizira je 20. prosinca 2022. godine u Zagrebu stručni skup na temu „Različiti štetni utjecaji na odrastanje djece“.

Na događanju su predstavljeni rezultati istraživanja projekta Nacionalnog praćenje učinaka pandemije COVID-19 i potresa iz 2020. godine na organizaciju odgojno-obrazovnih procesa i dobrobit učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika u Republici Hrvatskoj. Također, predstavljeni su i prepoznati trendovi konzumacije droga i drugi rizični čimbenici koji utječu na uporabu sredstava ovisnosti. Cilj održanog skupa je bilo okupiti stručnjake koji u svom radu rade s djecom i predstaviti im aktualne opasnosti koje prijete djeci u razvoju i što kao stručnjaci možemo učiniti na smanjivanju njihovih učinaka.

Pandemija COVID-19 imala je većinom negativan, ali iznenađujuće i određeni pozitivan utjecaj na kvalitetu života mladih u Hrvatskoj. Posebno negativni učinci prepoznati su kod populacije djevojčica i djevojaka i općenito u pogledu bavljenja djece s tjelesnim i izvan nastavnim aktivnostima. Ipak istaknuto je kako su mladi u Hrvatskoj znatno manje vremena provodili u online modelima obrazovanja. S druge strane potresi su izuzetno negativno utjecali na cjelokupno populaciju, a posebno na djecu i mladu. Stručnjakinje su predstavile i rezultate koji ukazuju kako su mladi u Hrvatskoj neslavni rekorderi kada govorimo o raširenosti ovisnosti pušenja i konzumaciji alkoholnih pića. Kao posebno negativan trend prepoznata je raširenost konzumacije energetskih pića i njihovog miješanja prilikom konzumacije među mladima. Zanimljivo je kako određene promjene relevantnih zakonskih i podzakonskih propisa nisu značajno izazvali određene očekivane pozitivne učinke kako je to na primjer bio slučaj u nekim drugim europskim državama.

Tijekom skupa o navedenim temama govorili su dr.sc. Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja, dr.sc Dallida Rittossa s Pravnog fakulteta u Rijeci, prim. dr.sc. Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Josipa-Lovorka Andreić iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Miroslava Rožanković iz Zajednice susret. Cjelokupni događaj je moderirala dr.sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom stručnom skupu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: