Stručni skup – Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom

Stručni skup – Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom

9. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

Stručni skup – Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo organizirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 9. prosinca 2019. godine, stručni skup za studente Zdravstvenog veleučilišta. Na edukaciji se razgovaralo o načinima ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnostima zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom. Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić održao je uvodno izlaganje predstavivši instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, važnosti Konvencije o pravima osobe s invaliditetom, relevantne odredbe Zakona o pravima pacijenata koje se odnose na osobe s invaliditetom, te pravilnu terminologiju vezanu za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

Studenticama i studentima o specifičnostima zdravstvene skrbi i načinima komunikacije s određenim vrstama invaliditeta govorili su još i predstavnici Sestrinskog studija, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara, Saveza društava distrofičara Hrvatske, Hrvatskog saveza slijepih, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Hrvatskog saveza gluhoslijepih „Dodir“, Hrvatskog saveza za autizam i Hrvatske zajednice laringektomiranih.

Edukacija je kontinuirani nastavak dugogodišnje suradnje s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a ujedno i oblik provođenja jedne od mjera Nacionalne strategije za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020. godine u području zdravstvene zaštite – Mjera 4. Educirati zdravstvene radnike o posebnostima bolesti i stanja osoba s invaliditetom. Naime, pravobraniteljica prilikom postupanja u svojoj nadležnosti učestalo zaprima i pritužbe koje se odnose na postupanja zdravstvenih djelatnika prema osobama s invaliditetom. Osobe s invaliditetom pritužuju se kako djelatnici medicinske struke ne poznaju specifične potrebe osoba koje proizlaze iz njihovog invaliditeta, što je prepoznato kao potreba za aktivnim uključivanjem u procese edukacije budućih zdravstvenih djelatnika.

Brošuru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“ možete preuzeti na poveznici:
https://www.hzjz.hr/aktualnosti/nacini-ostvarivanja-primjerenog-kontakta-i-specificnosti-zdravstvene-skrbi-za-osobe-s-invaliditetom/

Podijelite ovu objavu s drugima: