Simpozij „Zaštita osoba s duševnim smetnjama“

Simpozij „Zaštita osoba s duševnim smetnjama“

1. travnja 2023.Kategorije: Novosti

Simpozij „Zaštita osoba s duševnim smetnjama“

U Kongresnom centru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održan je dvodnevni simpozij pod nazivom „Zaštita osoba s duševnim smetnjama“, u organizaciji studentske udruge – Hrvatske akademske zajednice, odnosno njezine podružnice Medicinskog i Pravnog fakulteta, s ciljem podizanja svijesti o važnosti društvene brige o jednoj od najranjivijih skupina pojedinaca.
Kao predavači simpoziju su se odazvali vodeći stručnjaci pravnih i medicinskih znanosti. U svojim predavanjima isti su se osvrnuli na forenzičko psihijatrijske aspekte vještačenja i liječenja neubrojivih počinitelja kaznenih djela te njihov položaj u kaznenom pravu i sudskoj praksi, a čuli smo i predavanje na temu neubrojivosti i smanjene ubrojivosti iz perspektive Europskog suda za ljudska prava.
Zanimljivo je bilo i predavanje o detekciji i ranoj intervenciji u osoba s visokim rizikom od razvoja psihotičnih poremećaja u kontekstu zaštite osoba s mentalnim poremećajima, a sudionici su se upoznali i s postupkom deeskalacije i primjenom mjera prisile prema osobama s duševnim smetnjama.
Drugi dan simpozija otvoren je predavanjem o temeljnim etičkim izazovima psihijatrije, a nastavljen je temom stigme i diskriminacije osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja kao glavnoj prepreci njihovom oporavku i socijalnom uključivanju. S pravnim posljedicama sklapanja pravnih poslova osoba s duševnim smetnjama upoznati smo u sljedećem predavanju, a nakon toga su predstavljene zakonske odredbe kojima se regulira lišenje poslovne sposobnosti. Epidemiologija i prevencija mentalnih poremećaja u Republici Hrvatskoj također je bila jedna od tema predavanja, a simpozij je zaključen predavanjem o procesno-pravnom položaju osoba s duševnim smetnjama u izvanparničnom postupku prisilne hospitalizacije.
Savjetnica pravobraniteljice, Sunčica Pivčević Grbavac održala je predavanje na temu diskriminacije osoba s duševnim smetnjama, s posebnim naglaskom na segregaciju njihovim trajnim smještavanjem u ustanove socijalne skrbi.

Podijelite ovu objavu s drugima: