Savjetovanje o Direktivi o pristupačnosti internetskih stranica

Savjetovanje o Direktivi o pristupačnosti internetskih stranica

23. rujna 2021.Kategorije: Novosti

Savjetovanje o Direktivi o pristupačnosti internetskih stranica

Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje s ciljem procjene Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Ovim savjetovanjem će se nastojati prikupiti povratne informacije od građana, osobito od osoba s invaliditetom, ali i od tvrtki, internetskih platformi, znanstvene zajednice, javne uprave i svih drugih zainteresiranih strana, kako bi se pomoglo poboljšati pristupačnost mrežnih stranica i mobilnih aplikacija u javnom sektoru.

U Europskoj uniji na snazi je Direktiva (EU) 2016/2102 o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora kojoj je cilj osigurati pristupačne digitalne sadržaj i usluge koje pružaju tijela javnog sektora. U Republici Hrvatskoj načela digitalne pristupačnosti ugrađena su u Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora (tzv. Zakon o pristupačnosti; Narodne novine, br. 17/19). Tijela javnog sektora dužna su prilagoditi svoje digitalne sadržaje, kako bi se stvorilo uključivo društvo, koje svima daje jednake mogućnosti za primanje, slanje i korištenje informacija u digitalnom okruženju.

Upitnik ovog savjetovanja je dostupan na svim službenim jezicima EU-a na stranici “Have your Say portal – Europen Commission” (prethodno je potrebna registracija na: https://ecas.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi ). Objavljena je i kratka te lako čitljiva verzija upitnika dostupna svima, uključujući i osobe s kognitivnim teškoćama. I ova verzija upitnika je dostupna na svim jezicima i prilagođena je čitačima ekrana, a za ispunjavanje nije potrebna registracija. Ako niste u mogućnosti služiti se internetskim upitnikom, možete kontaktirati: cnect-wad-review@ec.europa.eu za dodatnu pomoć.

Savjetovanje bi trebalo pomoći u kreiranju smjernica za poboljšanje Direktive i bolje dostupnosti mrežnih stranica javnog sektora i mobilnih aplikacija te će poslužiti kao temelj budućih inicijativa. Rezultati savjetovanja će se objaviti u dostupnom formatu u lipnju 2022. godine.

Ovim putem vas pozivamo da se uključite popunjavanjem upitnika i na taj način date svoj doprinos. Savjetovanje je otvoreno do 25. listopada 2021. godine.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave