Sastanak s udrugama DICIDP i BKOIOO iz Osijeka

Predstavnici Društva invalida cerebralne i dječje paralize Osijek i Boćarskog kluba osoba s invaliditetom “Osječki osmijeh” predložili su Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održavanje zajedničkog sastanka s ciljem ukazivanja na prepreke i poteškoće na koje ove udruge i njihovi članovi kao osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze.
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom prihvatila je prijedlog te je uz pridržavanje epidemioloških mjera dana 5. srpnja 2021. godine u Područnom uredu pravobraniteljice u Osijeku održan sastanak sa predstavnicima udruga. Na navedenom sastanku sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Tijekom sastanka su predstavljene aktivnosti i projekti koje udruge provode te su izneseni prijedlozi o mjerama i aktivnostima kojima bi nadležna tijela lokalne i regionalne samouprave mogla poboljšati položaj osoba s invaliditetom na području grada Osijeka, ali i olakšati rad i djelovanje udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom. Također, ukazano je na probleme i poteškoće s kojima se udruge, osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji suočavaju u svakodnevnom životu i radu te su izneseni prijedlozi o načinu uklanjanja istih. Između ostaloga, ukazano je na poteškoće u ostvarivanju pojedinih prava u različitim sustavima, izneseni su prijedlozi za poboljšanje pristupačnosti, a savjetniku pravobraniteljice posebno se skrenula pažnja na otežano funkcioniranje udruga obzirom na ovisnost o projektnom financiranju.
Savjetnik pravobraniteljice je predstavnike udruga upoznao sa djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku. Također, izvijestio je o aktivnostima koje je pravobraniteljica poduzimala u odnosu na opisane probleme, upoznao predstavnike udruga sa rezultatima tih aktivnosti te predložio aktivniju suradnju Ureda pravobraniteljice i ovih udruga u budućnosti, sve s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na području grada Osijeka i okolice.
Zaključci sastanka, uključujući sve iznesene pritužbe i prijedloge poslužiti će kao osnova za daljnja postupanja Ureda pravobraniteljice.

Prilagodba