Sastanak s predstavnicima udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije i predstavnicima Grada Splita

Sastanak s predstavnicima udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije i predstavnicima Grada Splita

29. studenoga 2019.Kategorije: Novosti

Sastanak s predstavnicima udruga s područja Splitsko-dalmatinske županije i predstavnicima Grada Splita

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšaku Splitu su 29. studenoga u prostorima gradske uprave Grada Splita održani odvojeni sastanci s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju koje djeluju na području Splitsko-dalmatinske županije, te gradonačelnikom Grada Splita sa suradnicima.

Iz Ureda pravobraniteljice na sastancima su sudjelovali zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić, savjetnica pravobraniteljice Maja Karaman Grbavac i stručna suradnica Mia Mudronja.

U uvodnom izlaganju prvog sastanka s predstavnicima udrugama, zamjenik pravobraniteljice je istaknuo kako je 10. listopada 2019. godine ostvaren jedan od strateških ciljeva institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u vidu otvorenja i početka rada Područnog ureda Split. Već prvi mjeseci rada pokazali su kako postoji potreba za održavanjem ovakvog sastankazbog međusobnog upoznavanja, uspostavljanjai ostvarivanja što je moguće bolje međusobne suradnje. Nakon predstavljanja udruga i građanskih inicijativa čiji su predstavnici sudjelovali na sastanku razgovaralo se o temamaostvarivanja fizičke i informacijske pristupačnosti na području grada Splita, kao i drugim važnim pitanjima od interesa za osoba s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Drugi sastanak održan je s gradonačelnikom Grada Splita Androm Krstulovićem Oparom i njegovim suradnicama. Naglasci sastanka bili su usmjereni na teme vezane zafizičku i arhitektonsku pristupačnosti grada, osobito u vidu ostvarivanju nesmetanog pristupa ugostiteljskim i trgovačkim objektima u području užeg gradskog središta. U tom smislu zamjeniku pravobraniteljice i njegovim suradnicama gradonačelnik Splitapredao je dokument s pregledom svihprojekata Grada Splita i komunalnih tvrtki koji su poduzeti u cilju unaprjeđenja pristupačnosti. Tijekom sastanka bilo je raspravljano i o mogućnostima sustavnih unaprjeđenja koje bi trebale biti ugrađene u postojeće propise. Svi sudionici, među kojima i predstavnici Turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Split i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske županije, iskazali su spremnost na suradnju i daljnji angažman u cilju poboljšanja pristupačnosti osobama s invaliditetom i ostvarenja njihovih prava.

Podijelite ovu objavu s drugima: