Sastanak s predstavnicima organizacija civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije

Sastanak s predstavnicima organizacija civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije

19. prosinca 2020.Kategorije: Novosti

Sastanak s predstavnicima organizacija civilnog društva s područja Osječko-baranjske županije

U okviru obilježavanja dvije godine rada Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku, pravobraniteljica je organizirala sastanak sa predstavnicima udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, članove obitelji djece s teškoćama u razvoju i udruga koje programski djeluju u korist osoba s invaliditetom. Sastanak na temu „Poštivanje ljudskih prava osoba s invaliditetom na području Osječko-baranjske županije“ održan je u virtualnom okruženju ZOOM platforme dana 18. prosinca 2020. godine.
Sastanku su uz pravobraniteljicu Anku Slonjšak i djelatnike Područnog ureda, nazočili predstavnici udruga sa područja Osječko-baranjske županije: Udruge paraplegičara i tetraplegičara OBŽ, Karate kluba HVIDR-a Osijek, Hrvatskog karate saveza osoba s invaliditetom, Centra za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Udruge za Down sindrom OBŽ i grada Osijeka, Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju ZVONO, Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika JA KA Osijek, HCK Gradskog društva Crvenog križa Osijek, Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije, Boćarskog kluba osoba s invaliditetom ”Osječki osmijeh”, DI cerebralne i dječje paralize Osijek, Udruge gluhoslijepih grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Udruge Svjetlost te predstavnici medija.
U uvodnom obraćanju okupljenima, pravobraniteljica je zahvalila na suradnji i doprinosu udruga u prethodnom razdoblju, istaknuvši važnost uloge civilnog društva u kreiranju politika i nužnost uvažavanja prijedloga udruga prilikom donošenja odluka i mjera koje se tiču osoba s invaliditetom.
Savjetnik pravobraniteljice Mario Burek u kratkom izlaganju predstavio je izazove i probleme koji su u dvije godine rada Područnog ureda prepoznati kao najveće prepreke koje otežavaju život osoba s invaliditetom, posebno istaknuvši pritužbe zaprimane u područjima socijalne skrbi, pristupačnosti, mirovinskog i zdravstvenog osiguranja, odgoja i obrazovanja te zapošljavanja i rada. Također, upoznao je prisutne sa aktivnostima i radnjama koje je pravobraniteljica poduzimala s ciljem uklanjanja tih prepreka, posebno istaknuvši uvažene preporuke i prijedloge pravobraniteljice, predlažući aktivno zajedničko praćenje provođenja predloženih mjera i aktivnosti od strane onih kojima su se obvezali provoditi iste. Tijekom izlaganja predstavljeni su i statistički podaci vezano za rad Područnog ureda u Osijeku.
Nakon opisanog izlaganja, predstavnici udruga izrazili su zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom sa Uredom pravobraniteljice te iznijeli svoja iskustva vezano za probleme s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu. Također, tijekom rasprave koja je uslijedila izneseni su brojni prijedlozi koji će poslužiti kao temelj za provođenje daljnjih zajedničkih aktivnosti pravobraniteljice i udruga, sve s ciljem povećanja kvalitete življenja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji na području Osječko-baranjske županije.
Zaključno, sudionici sastanka usuglasili su se kako je učestalije organizirati događanja ove vrste kako bi se ojačala suradnja i uspostavila otvorenija komunikacija između organizacija civilnog društva koje predstavljaju osobe s invaliditetom, te na taj način dodatno osnažila njihova zagovaračka uloga.
Nakon ovog sastanka pravobraniteljica će u predstojećem razdoblju organizirati sastanke i sa predstavnicima organizacija civilnog društva sa područja Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije, te na taj način nastaviti uspostavljenu suradnju i komunikaciju sa udrugama s tog područja.

Podijelite ovu objavu s drugima: