Sastanak Radne grupe Equineta za istraživanje i obradu podataka

Sastanak Radne grupe Equineta za istraživanje i obradu podataka

20. studenoga 2019.Kategorije: Novosti

Sastanak Radne grupe Equineta za istraživanje i obradu podataka

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić sudjelovao je u Bruxellesu 19. i 20. studenoga na sastanku Radne grupeEquineta za istraživanje i obradu podataka i na zajedničkom sastanku s Radnom grupom Equineta o formiranju politika.
Radnu grupu za istraživanje i obradu podataka čine stručnjaci iz pravobraniteljskih institucija i tijela za jednakost članica Equineta koji se u svom radu bave s istraživanjem načina korištenja podataka o jednakosti, prikupljanjem podataka relevantnih za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja i razvijanjem različitih oblika prikupljanja podataka o pritužbama. Upravo je ova radna grupaEquineta osnovana s ciljem otvaranja rasprava o dobrim praksama i metodama prikupljanja i analize podataka o jednakosti. Tijekom sastanka predstavljeni su primjeri praksi iz Slovačke, Portugala, Njemačke i Litve.
Sudionicima sastankapredstavljene sui aktualne informacijeo provođenju Ciljeva održivog razvoja (Sustainable Development Goal) koje je Equinetizložio na Visokom političkom forumu Ujedinjenih naroda održanom u srpnju ove godine u New Yorku. Ovaj je forum glavna platforma Ujedinjenih naroda za održivi razvoj koja ima središnju ulogu u praćenju i pregledu Agende za održivi razvoj 2030.
Također, predstavljen je rad Equineta naistraživanju primjene umjetne inteligencije. Zbog toga su Vijeće Europe i Equinet predložili da zajedno s drugim partnerima razviju projekt izgradnje kapaciteta za podršku tijelima za jednakost u stjecanju znanja i vještina za rješavanje slučajeva algoritamske diskriminacije, kao oblika korištenja novih tehnologija. Objavljeno je i kako će Equinet dio svojih aktivnosti tijekom 2020. godine posvetiti rješavanju potencijalnih diskriminatornih učinaka novih tehnologija korištenja umjetne inteligencije.
Na sastanku je zaključeno kako tijela za jednakost imaju presudan i do sada nedovoljno iskorišten potencijal za osiguravanje dostupnosti podataka o jednakosti, a što će zasigurno unaprijediti Izvješće o prikupljanju i korištenju podataka o žalbama koje će uskoro objaviti Radna grupe za istraživanje i obradu podatakaEquineta.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave