Sastanak koordinatora European Agency for Special Needs and Inclusive Education

Sastanak koordinatora European Agency for Special Needs and Inclusive Education

16. svibnja 2023.Kategorije: Novosti

U razdoblju od 22. do 25. svibnja 2023. u Beogradu je održan  sastanak članova Predstavničkog tijela Europske agencije za posebne potrebe i inkluzivno obrazovanje te sastanak nacionalnih koordinatora zemalja članica Agencije. Sastanak se održava dva puta godišnje.

Članovi Predstavničkog tijela upoznati su s aktivnostima koje su poduzete u okviru određenih projekata Agencije od posljednjeg sastanka u studenom 2022. (npr. Country System Mapping, Learning from COVID-19 Pandemic – Building Resilience through Inclusive Education Systems) te su se usuglasili oko određenih budućih aktivnosti Agencije između ostalog javnog poziva za novog direktora Agencije, povećanja proračuna Agencije i sl. Nacionalni koordinatori su razmijenili iskustva od posljednjeg sastanka te istaknuli da je potrebno jasnije definirati njihovu ulogu u djelovanju Agencije.

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici učenika, roditelja i učitelja iz zemalja koje su uključene u projekt Voices into Action cilj kojeg je aktivno uključivanje učenika, roditelja i učitelja u osmišljavanje politike obrazovanja i utjecaja na promjene. Kako bi se navedena ideja razvijala održane su radionice u okviru kojih su prisutni upoznati s modelom profesorice Laure Lundy  s Queen’s University Belfast poznat kao The Lundy Model – više o tome na klikom na poveznicu OVDJE.

Održane su i tematske radionice s ciljem razmjene iskustava na teme: Osmišljavanje postupka procjene potreba; Razvoj stručne podrške redovnim školama; Primjena univerzalnog dizajna u redovitim školama; Praćenje i vrednovanje inkluzivnog obrazovanja.

Kao predstavnice Republike Hrvatske, koja je jedna od 31 zemlje članica Europske agencije za posebne potrebe i inkluzivno obrazovanje, na godišnjem sastanku su sudjelovale Sandra Jukić i Vedrana Šenjug Užarević iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kao nacionalni koordinatori te savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac koja je imenovana zamjenicom člana Predstavničkog tijela. Član Predstavničkog tijela je Marijana Gojčeta, voditeljica Službe za standard, darovite i djecu s teškoćama u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Podijelite ovu objavu s drugima: