Sastanak i obilazak Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu

Sastanak i obilazak Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu

27. kolovoza 2019.Kategorije: Novosti

Sastanak i obilazak Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je 27. kolovoza na Glavnom željezničkom kolodvoru održan sastanak i obilazak kolodvora na temu pristupačnosti njegove infrastrukture i pratećih sadržaja osobama s invaliditetom. Sastanku i obilasku su prisustvovali predstavnici tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ infrastruktura d.o.o., Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskog saveza gluhih, Hrvatskog saveza slijepih, Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara i Putničke agencije TravAbled. Iz Ureda pravobraniteljice sastanak i obilazak je vodio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Prilikom obilaska praktičnim primjerima ukazano je na nedostatke elemenata pristupačnosti koji osobama različitih vrsta invaliditeta otežavaju ili onemogućavaju korištenje željezničkog prijevoza kao sredstva putovanja. Obiđeni su prostori središnjeg ulaza, atrija, hodnika, prostor za informacije, prostor s blagajnama za domaći i međunarodni putnički promet, prostor prvog perona, prostor putničke agencije i sanitarni čvorovi. Ukazano je na elemente obvezne i važne pristupačnosti koji se odnose na fizičke, komunikacijske i informacijske prepreke. Zamijećeno je kako gotovo na cjelokupnom prostoru željezničkog kolodvora (izuzev prostora s blagajnama) nedostaju staze vodilje za osobe s oštećenjima vida, kako su postojeće kosine s prevelikim nagibima, a šalteri previsoki, dok za osobe s oštećenjima sluha ne postoji dovoljan broj induktivnih petlji i svjetlosne signalizacije, a tamo gdje postoje nisu označene.

Zgrada Glavnog kolodvora u Zagrebu zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske, te je jasno da će za realizaciju pripremljenih zahvata, planiranih sredstvima Europske unije, u budućnosti trebati dosta vremena. Međutim, i ovaj sastanak je pokazao kako postoji kontinuitet napora tvrtki, uprava i djelatnika HŽ-a, ali i potreba, da se željezničkom prijevozu pristupi sveobuhvatno, uvažavajući suvremena rješenja temeljena na načelima univerzalnog dizajna koja bi se trebala primjenjivati od pristupa zgradama kolodvora i stajališta, svih njihovih sadržaja (ulaza, izlaza, šaltera i pultova za prodaju voznih karata, čekaonica, sanitarnih čvora i dr.) do pristupačnih kolosijeka i pristupa u vlak, kao i samih pristupačnih vlakova.

Tijekom sastanka dobili smo informaciju od HŽ infrastruktura kako bi tijekom rujna ove godine na većim željezničkim kolodvorima i stajalištima u Hrvatskoj trebale biti raspoređene nove pokretne rampe koje će putnicima s invaliditetom, posebice onima koji se kreću uz pomoć invalidskih kolica, omogučiti i olakšati ulazak i izlazak iz vlakova.

Podijelite ovu objavu s drugima: