Run for MD 2023. – Trčimo za osobe s mišićnom distrofijom

Run for MD 2023. – Trčimo za osobe s mišićnom distrofijom

21. svibnja 2023.Kategorije: Novosti

U Zagrebu, na Jarunu 21. svibnja 2023. godine u organizaciji Društva distrofičara Zagreb (DDZ)  i Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) te uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba  i podršku platforme „Trči sa srcem“ u okviru Kampanje obilježavanja 21. svibnja – Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti, održana je četvrtu atletska utrka „Run for MD 2023.“

Uz natjecateljsku utrku na pet kilometara, održana je utrka u kategoriji električnih i ručnih kolica na 2,5 kilometara  i dječja utrka na 500 metara. Dodatno je 20. i 21. svibnja održana i virtualna utrka na pet kilometara uz korištenje neke od aplikacija za trčanje.

Glavni cilj ove je utrke bilo podizanje svijesti o osobama s mišićnom distrofijom i neuromuskularnim bolestima, a sve to radi unapređenju kvalitete njihova življenja i ostvarivanja ciljeva DDZ-a i SDDH-a. Mišična distrofija (ili kraće MD) je genetska bolest koja izaziva slabost, gubitak snage mišića te smanjenje mišićnog volumena. Uz brojne sekundarne teškoće javlja se otežana pokretljivost koja dovodi do gubitka sposobnosti samostalnog hoda. Preko 80% oboljelih kreće se pomoću ručnih ili elektromotornih invalidskih kolica. Zbog slabosti mišića razvijaju se oštećenja vitalnih organa i dolazi do slabljenja funkcija disanja, gutanja te oslabljenog rada srca što su ujedno i glavni uzroci smrtnosti. Najteži oblici MD-a su: Spinalna mišićna atrofija, Duchenne mišićna distrofija  i Amiotrofična lateralna skleroza.

Zabavno informativno program prije i za vrijeme utrke vodila je voditeljica Maja Sever uz podršku DJ-a, a okupljenima se obratila i predsjednica Saveza društva distrofičara Hrvatske Marica Mirić.

U natjecateljskoj utrci za žene, ujedno s ukupno najbržim vremenom utrke, od 15,15 minuta pobjednica je bila Katarina Strunjak, drugo mjesto osvojila je Suzana Pavlović, a treće mjesto Dijana Čolja. U muškoj konkurenciji pobjednik je bio Ivica Tomeković, drugo mjesto osvojio je Benjamin Hrustić i treće mjesto Željko Marušić.

Na ovogodišnjoj izvrsno organiziranoj utrci sudjelovalo je ukupno više od 200 sudionika koji su trčali za osobe s mišićnom distrofijom uživo i virtualno, a su dobili medalje za sudjelovanje i iznimno bogate startne pakete.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: