Regionalna konzultativna radionica s predstavnicima nadzornih mehanizama

Regionalna konzultativna radionica s predstavnicima nadzornih mehanizama

19. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

Regionalna konzultativna radionica s predstavnicima nadzornih mehanizama

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je 18. siječnja 2023. godine na online regionalnoj konzultacijskoj radionici koju je organizirao Institut za temeljna i ljudska prava Ludwig Boltzmann (eng. Ludwig Boltzmann Institute of Fundamental and Human Rights) iz Austrije. Tema radionice je bila „Poboljšanje prava okrivljenika i pritvorenika s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama: EU prekogranični transferi, pritvor i alternativni alati“.

Na radionici su se razmatrale situacije u kojima se nalaze pritvorenici s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama što je i dalje s dobrim razlogom predmet zabrinutosti svih država članica Europske unije. Kao jedan od unaprijed postavljenih ciljeva ove radionice bio je i podizanje razine svijesti o međunarodnim standardima i praksama te poticanju razmjene i suradnje između nadzornih mehanizama o izazovima, kao i strategijama za unapređenje prava osoba s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama diljem Europske unije.

Tijekom radionice više je puta istaknuto kako ključnu ulogu u osnaživanju prava pritvorenika s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama imaju postojeći nadzorni mehanizmi. Radionica je danas okupila 45 predstavnike država članica Europske unije koji djeluju u okviru nacionalnih preventivnih mehanizama, kao i predstavnika tijela za praćenje provedbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Ovaj je događaj dio projekta koji financira Europska unija kroz program „PRAVDA ZA SVE: Jačanje prava optuženika i pritvorenika s intelektualnim i/ili psihosocijalnim poteškoćama. Prekogranični transferi, pritvor i alternative u EU-u” kojeg provodi Institut za temeljna i ljudska prava Ludwig Boltzmann iz Austrije u suradnji s partnerima diljem Europske unije, uključujući Bugarski helsinški odbor (Bugarska), Sveučilište primijenjenih znanosti i umjetnosti Dortmund (Njemačka), Antigona (Italija), Mental Health Perspectives (Litva) i Mirovni institut (Slovenija).

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave