Reakcija na medijske objave povodom dopisa PU OBŽ

Reakcija na medijske objave povodom dopisa PU OBŽ

28. kolovoza 2019.Kategorije: Novosti

Reakcija na medijske objave povodom dopisa PU OBŽ

Slijedom medijskih objava koje su uslijedile nakon dopisa Policijske uprave osječko-baranjske upućenog Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a vezano za „radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj“, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izražava zabrinutost zbog postupanja policije koje je u suprotnosti sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Zbog navedenog, pravobraniteljica je izdala upozorenje Policijskoj upravi osječko-baranjskoj.
Ne ulazeći u motive zbog kojih je osječka policija dopisom upućenim Domu zdravlja Osijek „pozvala“ liječnike da ih izvijeste ako kod osoba s duševnim smetnjama primijete „oblike radikalnog ponašanja”, upozoravamo na štetnost ovakvog postupanja koje osobe s duševnim smetnjama prokazuje kao potencijalno sumnjive i to samo zbog činjenice postojanja određenih psihičkih poremećaja, a bez drugih relevantnih dokaza.
Napominjemo da je spomenuti dopis posljednji u nizu javno iskazanih reakcija povodom teškog kaznenog djela počinjenog od strane osoba s psihičkim poremećajima (duševnim smetnjama), a kojima se javnosti odašilju neutemeljene poruke da su osobe s duševnim smetnjama opasne po okolinu, zanemarujući činjenice da je manji udio osoba s psihičkim poremećajima počinitelja različitih kaznenih djela u odnosu na opću populaciju.
Izražavamo zabrinutost zbog nepravednog i neopravdanog porasta atmosfere netrpeljivosti i netolerancije prema osobama s psihičkim poremećajima. Upravo u tom kontekstu treba promatrati predmetni dopis – ne kao incidentni, nepromišljeni i ishitreni akt, već kao odraz društvenih promjena u kojima se ionako nepovoljan položaj osoba s psihičkih poremećajima dodatno otežava i predstavlja prijetnju njihovih ljudskim pravima.
Umjesto toga, potrebno je poticati razumijevanje, toleranciju i međusobno povjerenje u javnom prostoru, u profesionalnim odnosima i stručnim krugovima.

Podijelite ovu objavu s drugima: