Ranjive skupine u zatvorskom sustavu

Ranjive skupine u zatvorskom sustavu

11. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

Ranjive skupine u zatvorskom sustavu

Maja Karaman Grbavac, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala je na okruglom stolu na temu „Ranjive skupine u zatvorskom sustavu” u organizaciji Pučke pravobraniteljice koji je održan dana 11. prosinca na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.

Prema odlukama Europskog suda za ljudska prava sve osobe koje se nalaze u zatvorskom sustavu predstavljaju ranjivu skupinu koja, osim prava na slobodu, zadržava sva temeljena ljudska prava zajamčena nacionalnim zakonodavstvom i međunarodnopravnim dokumentima. No određene kategorije osoba kao što su djeca, žene, osobe s invaliditetom, starije osobe, strani državljani, pripadnici etničkih ili vjerskih manjina, pripadnici seksualnih i rodnih manjina i drugi, predstavljaju u zatvorskim uvjetima posebno ranjive skupine.

Okrugli stol na kojem su kao izlagači sudjelovali Jana Špero, pomoćnica ministra, Ministarstvo pravosuđa, Branka Reić Kukoč, savjetnica pravobraniteljice za djecu, doc.dr.sc. Marija Pleić, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Ivana Zanze, roditelji u akciji-RODE i savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Maja Karaman Grbavac koja izlagala je na temu „Položaj osoba s invaliditetom u zatvorskom sustavu“, bila je prilika za izmjenu informacija i iskustava o potrebi prepoznavanja posebno ranjivih skupina pri ulasku u zatvorski sustav, uvažavanju njihovih potreba u planiranju postupanja prema njima te osiguravanja provođenja potrebnih mjera zaštite.

Podijelite ovu objavu s drugima: