Radni sastanak o pružanju podrške i pomoći osobama s invaliditetom iz Ukrajine

Radni sastanak o pružanju podrške i pomoći osobama s invaliditetom iz Ukrajine

29. ožujka 2022.Kategorije: Novosti

Radni sastanak o pružanju podrške i pomoći osobama s invaliditetom iz Ukrajine

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH organizirali su 23. ožujka 2022. godine online radni sastanak o načinu pružanja podrške i pomoći raseljenim osobama s invaliditetom iz Ukrajine.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH organizirali su 23. ožujka 2022. godine online radni sastanak o načinu pružanja podrške i pomoći raseljenim osobama s invaliditetom iz Ukrajine.

Sastanak je održan s ciljem uspostave zajedničke strukturirane koordinacije predstavnike državne vlasti, Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, UNHCR-a te saveza i udruga osoba s invaliditetom. Na sastanku je sudjelovao 21 sudionik/sudionica, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovali su pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenici Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

U uvodnim izlaganjima pravobraniteljica Anka Slonjšak i dopredsjednica SOIH-a Marica Mirić, predstavile su dosadašnje aktivnosti i planove djelovanja vezano za pružanje pomoći i podrške raseljenim osobama s invaliditetom iz Ukrajine. Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike predstavila je prikaz broja i mjesta smještaja raseljenih osoba s invaliditetom iz Ukrajine naglasivši da se radi najvećim dijelom o starijim osobama. Josipa Crnoja Bartolić, načelnica Sektora za zaštitu djece i obitelji ovog Ministarstva govorila je o način prihvata, teškoćama i izazovima s kojima su se susreli na terenu i teško stanje u kojem se nalaze osobe s invaliditetom po dolasku iz Ukrajine – gladni, umorni od putovanja, neadekvatno odjeveni i obučeni. Na sastanku je sudjelovao i predstavnik UNHCR-a Mitre Georgiev koji je pohvalio ovu inicijativu i koordinaciju specijalizirane skupine koja uključuje ljude koji najviše znaju u ovim aspektima te izrazio spremnost UNHCR-a za podrškom i suradnjom.

Na sastanku je istaknuto kako prva kontaktna točka na koju se trebaju javiti sve raseljene osobe radi dobivanja identifikacijskih dokumenata su prihvatni centri, odnosno Ministarstvo unutarnjih poslova, a za prava iz sustava socijalne skrbi to su centri socijalne skrbi u mjestu boravka.

Uspostavljena mrežne stranica https://hrvatskazaukrajinu.gov.hr/ ocijenjena je iznimno informativnom, a predloženo je da se što prije učini i digitalno pristupačnom osoba različitih vrsta invaliditeta. Tijekom rasprava prepoznata je i potreba izrade letka s ključnim informacijama kome se osobe s invaliditetom trebaju i mogu obratiti od državnih institucija. Takvi letci trebaju sadržavati i podatke o reprezentativnim savezima i udrugama osoba s invaliditetom, a preporuka je izraditi ih pomoću piktograma kako bi se izbjegle postojeće jezične barijere. Također, istaknuto je za sve predstavnike saveza i udruga da se svaka posjeta koja se planira raseljenim osobama s invaliditetom koje dolaze iz Ukrajine, a smješteni su u organiziranom smještaju, treba prijaviti i koordinirati s civilnom zaštitom.
Neki gradovi su već donijeli odluku o besplatnom prijevozu raseljenih osoba s invaliditetom iz Ukrajine, pa je preporučeno potaknuti donošenje iste odluke i u jedinicama lokalne samouprave za koje se dobije informacija da na njihovom području borave te osobe.
Podijeljena je informacija kako su za gluhe osobe u pripremi materijali na međunarodnom i ukrajinskom znakovnom jeziku koje će biti potrebno objaviti na mrežnoj stranici „Hrvatska za Ukrajinu.

Na temelju rasprava i donesenih zaključaka Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom će izraditi i uputiti preporuke nadležnim tijelima kako bi se što bolje pripremili potrebni oblici pružanja podrške i pomoći raseljenim osobama s invaliditetom iz Ukrajine koje su pronašle i koje će pronaći svoje boravište na području Republike Hrvatske.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave