Radionice Equineta o evaluaciji „Rada i upravljanja Equineta“ i „Aktivnostima Equineta tijekom pandemije“

Radionice Equineta o evaluaciji „Rada i upravljanja Equineta“ i „Aktivnostima Equineta tijekom pandemije“

1. veljače 2021.Kategorije: Novosti

Radionice Equineta o evaluaciji „Rada i upravljanja Equineta“ i „Aktivnostima Equineta tijekom pandemije“

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je 1. veljače i 20. siječnja 2021. godine na dvije radionice različitih fokus grupa Equineta koje su se bavile „Radom Equineta i upravljanjem“ te „Aktivnostima Equineta u vezi i tijekom pandemije bolesti COVID-19“.

Equinet je Europska mreža tijela za jednakost čiji je član od 2015. godine i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom. Mreža se danas sastoji od ukupno 50 institucija i organizacija za suzbijanje diskriminacije prema različitim osnovama iz 37 europskih država.

Glavni ciljevi ovih radionica održanih virtualnim putem bilo je provođenje vanjske evaluacije zbog procjena učinkovitosti odgovora Equineta na izazove tijekom 2020. godine. Značajan dio aktivnosti Equineta bio je tijekom prošle godine koncentriran na izvješćivanje Europske komisije o situaciji stanja ljudskih prava u državama članicama Europske unije i državama tijela za jednakost članica ove mreže. Zaključeno je kako je Equinet pokretanjem posebnog bloga i kreiranjem baze podataka znatno potpomogao radu tijela za jednakost u svojim državama omogućivši vrlo brzo razmjenu informacija i iskustava o postupanjima, čime se doprinijelo podizanju svijesti i jačanju kapaciteta članica u vrijeme pojačanih nejednakosti u društvima nastalih zbog okolnosti izazvanih pandemijom bolesti COVID-19. Također, sudjelovanjem na radionicama omogućeno je pružanje uvida u promjene upravljanja i funkcioniranja Equinet-a koje su se morale primijeniti zbog nemogućnosti održavanja planiranih, a kasnije i nužno potrebnih događaja uživo.

Zamjenik pravobraniteljice istaknuo je kako su upravo aktivnosti Equineta bile među prvim aktivnostima koje su tijekom ožujka i travnja 2020. godine omogućile razmjenu iskustava i uvid u situacije u drugim europskim državama. Pravobranitelj za osobe s invaliditetom uputio je zbog okolnosti izazvanih pandemijom i prirodnih katastrofa potresa s ciljem zaštite života i prava osoba s invaliditetom čitav niz preporuka Nacionalnom stožeru civilne zaštite i drugim nadležnim tijelima, a te su preporuke i postupanja bile evidentirane u bazi Equineta i na taj način kao primjeri dostupni pravobraniteljskim i drugim tijelima europskih država.

Zanimljivo je kako je baza tijela za jednakost Equineta od 13 evidentiranih osnova (kao npr. dob, invaliditet, zdravstveno stanje, vjera i religija, rasa i etničko porijeklo, nacionalnost, spol itd.) najviše unosa imalo o postupanjima po osnovi dobi (njih 95) i po osnovi (invaliditeta (njih 93). Isto tako posebno se istaknuo podatak da su tijekom prošle godine najviše postupanja u europskim državama imala tijela za jednakost u Švedskoj i u Hrvatskoj.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave