Radionica o „Arhitektonskoj pristupačnosti“

Radionica o „Arhitektonskoj pristupačnosti“

8. veljače 2023.Kategorije: Novosti

Radionica o „Arhitektonskoj pristupačnosti“

U sklopu projekta „Pritisak za pristup“ zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je 7. veljače u Slavonskom Brodu radionicu o temi „Arhitektonska pristupačnost“. Radionica je bila namijenjena stručnjacima koji se bave projektiranjem i planiranjem građenja objekata i javnih površina, kao i osobama s invaliditetom, članovima udruga.

Sudionici su se na ovoj radionici imali prilike upoznati s lošim i dobrim primjerima iz svakodnevnog života i okruženja različitih urbanih sredina. Posebno zanimljivo bile su slagalice situacija koje su sudionici zajedno kroz timski rad slagali, a što je bio ujedno i uvod u zajedničke rasprave o prikazanim primjerima. Pristupačnost je izuzetno važna tema za sve osobe s invaliditetom, a posebno se odnosi na potrebe oblikovanja pristupačnog životnog okruženja koje tada značajno utječu i na kvalitetu življenja i mogućnosti uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevni život zajednice. Brojni primjeri iz prakse ukazuju kako su arheološke barijere vrlo često rezultat primjene neodgovarajućih rješenja ili iz neznanja ili zbog nesagledavanje suštinske problematike, jer ono što je utemeljeno na načelima univerzalnog dizajna i što je pristupačno osobama s invaliditetom, bit će pristupačno i sigurno pristupačnije i svima ostalima.

Ova je radionica na kojoj je sudjelovalo tridesetak sudionika održana u okviru provedbe projekta „Pritisak za pristup“ koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova. Prijavitelj ovog projekta je Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije, a partneri su Udruga osoba s invaliditetom Slavonski Brod „Loco – Moto, Policijska uprava brodsko-posavska, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Društvo oboljelih od multiple skleroze Sisačko-moslavačke županije i Udruga Artepunkt Skandinavia iz Norveške. Projekt je započeo 1. rujna 2022., a trajati će ukupno 15 mjeseci, sve do 30. studenog 2023. godine. Kao opći cilj projekta je postavljeno unapređenje poštivanje ljudskih prava i zaštitu prava osoba s invaliditetom kroz zagovaranje temeljnih prava na jednako postupanje. Kao ključne projektne aktivnosti planirane su zagovaračke i javne kampanje, te predstavljanje rada i djelovanja organizacija civilnog društva.

Podijelite ovu objavu s drugima: