Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

28. listopada 2021.Kategorije: Novosti

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Državnoj školi za javnu upravu 28. listopada 2021. godine zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je izlaganje u sklopu nastavka održavanja virtualnih radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

Ovom radionicom nastavljena je realizacija programa godišnje izobrazbe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za sve zaposlenike koji rade u sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Dvadesetak sudionika iz različitih državnih tijela i institucija slušalo je izlaganje o izazovima osiguravanja fizičke, komunikacijske i informacijske pristupačnosti, kao i primjere iz prakse s dobrodošlim savjetima za moguće prijavitelje i korisnike u vezi ispunjavanju horizontalnih uvjeta koji omogućuju provedbu. Naime, Uredbom o zajedničkim odredbama (CPR), čiji je okvir utvrđen dogovorom Vijeća i Europskog parlamenta u ožujku ove 2021. godine, predlaže se uspostavljanje okvira za programiranje, pripremu, provedbu, praćenje provedbe i vrednovanje fondova Europske unije koji će u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine biti provođeni putem dijeljenog upravljanja. Kako bi se osigurali potrebni preduvjeti za učinkovitu i djelotvornu upotrebu potpore Europske unije koju dodjeljuju fondovi, utvrđen je ograničen popis Uvjeta koji omogućuju provedbu fondova Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. godine te skup objektivnih kriterija za njihovo ocjenjivanje. Države članice neće moći prijavljivati rashode povezane s posebnim ciljevima sve dok se uvjet koji omogućuje provedbu ne ispuni. Država članica osigurava da su uvjeti koji omogućuju provedbu ispunjeni i da se primjenjuju tijekom cijelog programskog razdoblja. Ukupno je dvadeset uvjeta koji omogućuju provedbu (16 tematskih i četiri horizontalna).

Podijelite ovu objavu s drugima: