Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

23. listopada 2020.Kategorije: Novosti

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Državnoj školi za javnu upravu 22. i 23. listopada 2020. godine održana je dvodnevna Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima). To je ove godine druga virtualna edukacija koja se održava u sklopu programa godišnje izobrazbe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u 2020. godini za sve zaposlenike koji rade u sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Svrha radionice je nastavak kontinuiranog osiguravanja ispunjavanja općih ex-ante uvjeta za provedbu operativnih programa iz financijske perspektive Europske unije 2014.-2020. i korištenje financijskih sredstava ESI fondova koji se odnose na postojanje mjera za primjenu zakonodavstva EU o nediskriminaciji, ravnopravnosti spolova i poštivanja prava osoba s invaliditetom u području ESI fondova (horizontalnih načela).
Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom, primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom s brojnim konkretnim primjerima iz prakse, izlagao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić. Tridesetak iznimno motiviranih sudionika imali su se prilike dobro upoznati s politikama i zakonodavstvom koje se odnosi na zaštitu prava i interesa osoba s invaliditetom. Sudionicima su posebno istaknute teme vezane za izazove osiguravanja pristupačnosti, savjeti za prijavitelje o ispunjavanju uvjeta određenih horizontalnim načelima i načini ispravne komunikacije s osobama koje imaju različite vrste invaliditeta.
Sudionici ove radionice su bili iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rada i mirovinskoga osiguranja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva turizma, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata europske unije, Agencije za reviziju sustava provedbe programa Europske unije – ARPA, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje

Podijelite ovu objavu s drugima: