Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

27. travnja 2023.Kategorije: Novosti

Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Državne škole za javnu upravu, održana je 26. travnja 2023. godine Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima.

Edukacijama koje se kontinuirano provode od 2015. godine do sada je obuhvaćeno više od 1.800 osoba iz sustava upravljanja i kontrole u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima) koje su kroz sudjelovanje stekle osnovna znanja o horizontalnim načelima antidiskriminacije, ravnopravnosti spolova i pravima osoba s invaliditetom, kao i o dijelovima projektnog ciklusa u kojima je ova načela potrebno uzeti u obzir. Provedba radionice sufinancira se sredstvima EU-a, a ciljana skupina su zaposlenici u tijelima koja sudjeluju u upravljanju i nadzoru ESI fondova.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je izlaganje o pravima osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u aktivnostima europskih i investicijskih fondova. Ovom radionicom nastavljena je realizacija programa izobrazbe Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za 2023. godinu koja se provodi za sve zaposlenike koji rade u sustavu upravljanja i kontrole Europskim strukturnim i investicijskim fondovima.

Tridesetak sudionika iz različitih državnih tijela i institucija slušalo je u okviru izlaganja o pravima osoba s invaliditetom o izazovima osiguravanja fizičke, komunikacijske i informacijske pristupačnosti. Također, sudionici su se imali prilike upoznati s konkretnim primjerima za prijavitelje i korisnike u vezi ispunjavanju horizontalnih uvjeta koji omogućuju provedbu. Naime, Uredbom o zajedničkim odredbama, uspostavljen je okvir za programiranje, pripremu, provedbu, praćenje provedbe i vrednovanje fondova Europske unije koji će u financijskom razdoblju od 2021. do 2027. godine. Kako bi se osigurali preduvjeti za učinkovitu i djelotvornu upotrebu potpore Europske unije koju dodjeljuju fondovi, utvrđen je ograničen popis uvjeta koji omogućuju provedbu fondova Europske unije te skup objektivnih kriterija za njihovo ocjenjivanje.

Ovakve edukacije značajno doprinose i podizanju svijesti državnih službenika o potrebama poštivanja horizontalnih načela jednakosti i omogućavanja jednakih mogućnosti za sve naše građane. Tijekom 2023. godine planirano je održavanje još dvije jednodnevne edukacije. U provedbu ovih radionica su uključene osobe koje dolaze iz upravljačkih tijela Operativni program Konkurentnosti i kohezija i Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali, te iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Ureda za ravnopravnost spolova, Pučkog pravobranitelja, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: