Radionica o antidiskriminaciji u ESI fondovima

Radionica o antidiskriminaciji u ESI fondovima

19. rujna 2023.Kategorije: Novosti

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u sklopu edukacije zaposlenika u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima) održana je radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Bila je to posljednja planirana radionica u 2023. godini koje su se održavale u sklopu programa godišnje izobrazbe zaposlenika koji rade u sustavu upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom s brojnim konkretnim primjerima iz života i prakse, 19. rujna 2023. godine izlagao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

Tridesetak sudionika ove radionice bili su zaposlenici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zdravstva, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata europske unije, Grada Zagreba i Nacionalne zaklada za razvoj civilnoga društva.

Vezano za primjenu Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom sudionicima su posebno istaknute teme vezane za izazove u osiguravanju fizičke, komunikacijske i informacijske pristupačnosti te praktični savjeti za prijavitelje i korisnike o ispunjavanju uvjeta određenih horizontalnim načelima.

Sudjelovanje Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u realizaciji ove edukacije nastavak je uspješne suradnje s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kao upravljačkih tijela, te Državne škole za javnu upravu kao glavnog partnera u provedbi. Na dodatnu važnost kontinuitetu održavanju ovih radionica, čija je provedba započela još u prosincu 2015. godine, ukazuje činjenica kako je ova edukacija obavezna za sve osobe koje rade u sustavu upravljanja i kontrole ESI fondova.

Zbog toga se nadamo kako će se i u budućnosti osigurati svi potrebni uvjeti za nastavak održavanja ovih radionica.

Podijelite ovu objavu s drugima: