Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom

Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom

26. studenoga 2019.Kategorije: Novosti

Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom

Od 25. do 26. studenoga 2019. godine u Zagrebu je održana prva međunarodna konferencija na temu ˝Put do održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom˝ u organizaciji Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), a pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava. Prvo izdanje konferencije okupilo je, osim velikog broja zainteresiranih sudionika, vodeće osobe i stručnjake iz područja vještačenja, profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom iz zemlje i svijeta. Program konferencije je omogućio sveobuhvatan pogled u profesije, ponudio nova rješenja za stvarne poslovne izazove, podučio novim trendovima, te pružio potrebne informacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini na jednom mjestu.Materijali konferencije dostupni su na https://zosikonferencija.hr/prezentacije/.
Prvog dana održavanja konferencije kroz panel rasprave naglasak je stavljen na povezanost sustava ključnih za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u području zapošljavanjai potrebi intenzivnije i usklađenije suradnje u budućnosti, te ujednačavanje kriterija vještačenja. O ovim temama govorili su: Marija Knežević Kajari, pomoćnica ministra u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Damira Benc, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Franz Wolfmayr, Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom (EASPD) iz Austrije, Biserka Kozjak, korisnik usluge vještačenja, Marijana Dumančić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Nicole Schnell, Atrium Gpe, Njemačka i Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnateljice za vještačenje iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Drugog dana konferencije Jasenka Sučec, pomoćnica ravnateljice za profesionalnu rehabilitaciju iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, predstavila je razvoj sustava profesionalne rehabilitacije u Republici Hrvatskoj i smjer u kojem se mora razvijati s ciljem održivog zapošljavanja osoba s invaliditetom. O ranim počecima profesionalne rehabilitacije i izazovima u ovom području te prijedlozima za poboljšanje ovog sustava govorili su Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja za medicinu rada i voditeljica Službe za medicinu rada,Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Manda Knežević, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, Bojana Dražić, Centar za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb iIngrid Pammer, BBRZ – Centar za strukovno obrazovanje i rehabilitaciju, Austrija.
Ulazak i zadržavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada bili su tema posljednje panel rasprave na kojoj se govorilo o izazovima s kojima se susreću osobe s invaliditetom tijekom zapošljavanja i radnog vijeka, samozaposlene osobe s invaliditetom, mogućnostima i potrebi fleksibilnijih oblika rada, potrebi podrške za osobe s invaliditetom na radnom mjestu i poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom s ciljem intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom u svijet rada. O ovoj temi i svojim iskustvima govorili su Marijana Đuzel, direktorica Upravljanja ljudskim potencijalima i organizacijom, Ericsson Nikola Tesla d.d., Martina Sajko Olovec, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Marina Habijanec, Obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta KLIK, Franz Wolfmayr, Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom (EASPD), Austrija i Alen Kolar, pomoćnik ravnateljice za zapošljavanje iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.
Iz Ureda pravobraniteljice konferenciji su nazočili pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenica Mira Pekeč-Knežević te savjetnici Natalija Krajnović i Marko Gotovac.
Više o samoj konferenciji, programu i predavačima pročitajte na poveznici https://zosikonferencija.hr/.

Podijelite ovu objavu s drugima: