Provedena akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom u gradu Rijeci

Provedena akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom u gradu Rijeci

30. studenoga 2021.Kategorije: Novosti

Provedena akcija nadzora korištenja parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom u gradu Rijeci

Dana 30. studenog 2021. godine uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, na inicijativu Udruge osoba sa spinalnim ozljedama „Karoca“ i Udruge osoba s mišićnom distrofijom Primorsko-goranske županije i Udruge „Znam“ za mlade i studente s invaliditetom Primorsko-goranske županije, osnažene Područnim uredom pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci te Službom za sigurnost cestovnog prometa, Policijske uprave Primorsko-goranske županije i Gradom Rijekom, Direkcije za prometno redarstvo i Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb provedena je zajednička preventivno-represivna akcija usmjerena na utvrđivanje prekršaja nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, kao i utvrđivanja prekršaja neovlaštenog korištenja znaka pristupačnosti.

U Rijeci je od srpnja 2021. godine i službeno započeo s radom Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom, a od otvaranja Područnog ureda zaprimljene su brojne pritužbe osoba s invaliditetom, ali i drugih savjesnih građana na nepropisno parkiranje od strane nesavjesnih vozača na parkirališnim mjestima posebno označenim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i na (zlo)upotrebu tuđeg znaka pristupačnosti, osoba koje parkiraju svoja vozila na posebno označenim parkirališnim mjestima iako se osoba s invaliditetom koja je nositelj prava tom prilikom ne prevozi automobilom.

Upravo dobri primjeri akcija i kampanja pokazuju da zajedničkim djelovanjem institucija, jedinica lokalne samouprave i udruga civilnog društva možemo upozoriti na ovu problematiku, mijenjati stav našeg društva, a i samom najavom akcija i kampanja u medijima preveniramo takve prekršaje i smanjujemo njihov broj.

Želi se ukazati kako mjesto označeno za parkiranje automobila osoba s invaliditetom nije povlastica besplatnog parkiranja, već olakšica koja omogućava osobi koja se otežano kreće mobilnost, svakodnevno funkcioniranje i integraciju u društvo.
Mobilnost i pristupačnost osnovni su preduvjeti uključivanja osoba s invaliditetom i izjednačavanja mogućnosti s osobama bez invaliditeta.

Osim izjava za medije, tijekom akcije su svi navedeni sudionici svojim prisustvom utjecali na svijest vozača koji su zatečeni u činjenju ove vrste prekršaja te im ukazivali na poteškoće koje takvo nesavjesno ponašanje u prometu uzrokuje osobama s invaliditetom.

Policijski službenici će tokom čitavog tjedna provoditi pojačani nadzor nad korištenjem parkirališnih mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom u gradu Rijeci.

Svi sudionici akcije usuglasili su se da će nastaviti s organiziranjem ovakvih i sličnih aktivnosti te uz zajedničku suradnju pokušati spriječiti učestalost nepropisnog parkiranja na parkirališnim mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: