Prosvjed „ŠKOLA ZA SVE“

Na Europskom trgu u Zagrebu 14. rujna je održan prosvjed inicijative „Škola za sve“ koja je zatražila od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, osiguravanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu s teškoćama u odgojno-obrazovnom sustavu, a sve zbog neriješenih zahtjeva za pomoćnike u nastavi.

Ovo je inicijativa u koju su se uključili roditelji djece s teškoćama, pomoćnici u nastavi, učitelji, socijalni rehabilitatori te više udruga i građanskih inicijativa. Tijekom prosvjeda istaknuto je kako su djeca s teškoćama ponovno dočekala prvi dan škole bez pomoćnika u nastavi i često bez odgovarajućih udžbenika, kao i bez razumijevanja za njihove potrebe za prilagodbama. Brojna rješenja kojima su odobreni pomoćnici u nastavi pristigla su u zadnji tren uoči početka školske godine zbog čega se ni roditelji ni škole nisu mogli adekvatno i na vrijeme pripremiti.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je u priopćenju za javnost istaknula kako su donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima definirani kriteriji za odobravanje pomoćnika, te je njegovo donošenje trebalo doprinijeti podizanju kvalitete uključivog obrazovanja. Međutim, nije prihvatljivo da do početka školske godine u rujnu zahtjevi za odobravanje pomoćnika u nastavi nisu riješeni te da djeca s teškoćama dolaze u školu bez odgovarajuće potpore kada se broj djece kojima će trebati takav vid podrške zna već u lipnju.

U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prosvjedu je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Dario Jurišić.

Prilagodba