PROMJENA POČINJE POZIVOM: 116-006

PROMJENA POČINJE POZIVOM: 116-006

24. studenoga 2023.Kategorije: Novosti

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25. studenoga) ovim putem pružamo javnu podršku kampanji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja. Cilj ove kampanje jest dodatno podići medijsku i javnu vidljivost linije Nacionalnog pozivnog centra 116-006 kako bi što više građanki i građana bilo informirano o svojim pravima, kao i o mogućnostima pristupa dostupnoj podršci.

Besplatna i anonimna 116 006 linija Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. S više od 16.000 odgovorenih poziva, 116 006 linija predstavlja „sigurno“ mjesto za sve osobe koje su iskusile neku vrstu traumatičnog događaja, no ipak su smogle snage i hrabrosti zatražiti podršku. Nažalost, zbog primjetnog alarmantnog trenda porasta kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji te brutalizacije obiteljskog nasilja proteklih godina koje je rezultiralo time da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena fizički zlostavljana, ovu liniju najčešće zovu upravo žene.

S druge strane slušalice, danonoćno, vikendima i praznicima, uvijek se javljaju stručnjaci i volonteri Udruge za podršku žrtvama i svjedocima koji pozivateljima pružaju potrebne informacije, povjerljiv razgovor, razumijevanje za situaciju u kojoj su se našli i uvjerenje da se ne moraju sami nositi s posljedicama koje bolni događaji mogu ostaviti.

 

Podijelite ovu objavu s drugima: