Projekt „CUPI`S SPOON“ – Udruga Unuo

Projekt „CUPI`S SPOON“ – Udruga Unuo

22. siječnja 2024.Kategorije: Novosti

Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO iz Zagreba provodi drugo međunarodno gastro natjecanje osoba s invaliditetom, „CUPI`S SPOON“ – za društvo jednakosti 2024″.

Udruga UNUO iz Zagreba se od 2009. godine aktivno bavi edukacijom osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju u ugostiteljskom smjeru. Svojom inovativnom metodologijom poučavanja prenose znanje kako bi sudionici njihovih aktivnosti koji dolaze iz ranjivih društvenih skupina postali samostalniji, konkurentniji na tržištu rada i općenito prihvaćeni u društvu u kojem žive. Osnivač i pokretač Udruge UNOU Vedran Habel, danas je prepoznat stručnjak i kulinarski chef, koji se godinama aktivno bavi i zalaže za ostvarivanje prava, osposobljavanje i pružanje prilika na tržištu rada onima koje smatramo najranjivijima.

Ovo natjecanje pokrenuto je 2021. godine kao gastro natjecanje za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj s idejom pružanja kulinarskih treninga i edukacija osobama s invaliditetom. Cilj projekta „CUPI`S SPOON“ i obrazovanje kroz njega, nije bilo samo poboljšati šanse na tržištu rada, već povećati njihovu vidljivost i proširiti socijalnu svijest o njihovim sposobnostima kroz javne nastupe. Kao što se to pokazalo puno puta u praksi i primjeni na tom putu, brojnim sudionicima je ovo iskustvo dalo više samopouzdanja i samopoštovanja kada su odlučili započeti svoj samostalan život.

Budući da se natjecanje u Hrvatskoj 2021. i 2022. pokazalo izuzetno uspješnim, Udruga UNUO i njihov tim, 2023. godine natjecanje su proveli kao paneuropski projekt tijekom kojeg su posjetili 23 države članice Europske unije i Ukrajinu te za njihove osobe s invaliditetom organizirali Prvo europsko gastro natjecanje s odličnim uspjesima. Njihova je namjera da „CUPI`S SPOON“ postane tradicionalna manifestacija osoba s invaliditetom koja bi se održavala svake godine kako bi što više osoba i izvan granica EU imalo priliku sudjelovati.

Tako je i nastao projekt „CUPI`S SPOON“ s planom da se u 27 tjedana (između veljače i kolovoza 2024. godine) obiđe ukupno 45 glavnih gradova u 45 zemlja, organiziraju nacionalna pred natjecanja u svakom od tih glavnih gradova i na kraju odaberu najsposobniji kandidati (po dva iz svake zemlje) za polufinalno i finalno natjecanje koje će se održati u glavnom gradu Republike Hrvatske u Zagrebu, tijekom listopada 2024. godine.

Uz iskazanu podršku prijatelja i partnera ovog projekta, poseban gastro kamion prilagođen za natjecanje osoba s invaliditetom spreman je da ova ekipa početkom veljače 2024. godine krene u realizaciju projekta. I Pravobranitelj za osobe s invaliditetom je dao podršku ovom projektu, a želimo i ovim putem istaknuti uspjehe Udruge UNUO i vjerujemo u ostvarenje njihovih budućih ciljeva.

Za sve one koji žele i mogu pomoći – kontakt podaci nositelja projekta „CUPI`S SPOON“:

Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO, Nadinska ulica 7, 10010 Veliko Polje, Zagreb, Hrvatska, mobitel: +385 91 6003 076, e-pošta: udrugaunuo@gmail.com .

Detaljne informacije o projektu možete pronaći i putem poveznice na: https://forms.gle/9eYCn5vBdU8eecgd6 .

 

Podijelite ovu objavu s drugima: