Proglašenje pobjednika programa Generacija NOW

Proglašenje pobjednika programa Generacija NOW

14. lipnja 2024.Kategorije: Novosti

Nakon dva mjeseca izrade projekata na temu „Pametna rješenja za svijet bez prepreka“ u Zagrebu su 12. lipnja odabrani pobjednici programa Generacija NOW kojeg provodi Hrvatski Telekom u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Ovim projektom je bilo obuhvaćeno više od 1.500 učenika, a njihova kreativnost odrazila se u 91 radu, koji su uz pomoć tehnologije nastojali pomoći osobama s invaliditetom u savladavanju  svakodnevnih izazova.

Učenici osnovnih i srednjih škola izrađivali su konkretna rješenja iz domene pomoćnih tehnoloških rješenja uz pomoć Neuron, Arduino i Dasduino kompleta te dodatnih DFRobot komponenti. Sva navedena oprema donirana je školama u sklopu programa Generacija NOW, a Hrvatski Telekom za sve uključene osigurao i besplatan internetski pristup.

Najbolji rad prema odluci stručnog žirija u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole je „Mi to možemo“ (Osnovna škola Sveti Križ Začretje) čiji učenici su osmislili cijeli sustava pomagala, a koji je uključivao: zvono namijenjeno gluhim osobama koje se manifestira u vizualnom obliku, prozor koji se otvara pritiskom na prekidač namijenjen nepokretnim osobama, senzore koji signaliziraju slijepim i slabovidnim osobama kada je primjerice čaša puna te nosivi sustav senzora koji olakšavaju snalaženje u prostoru.

U kategoriji od petih do osmih razreda najboljim je proglašen rad „Pametna ruka“ (Udruga tehničke kulture Galileo Galilei, Rovinj), koja je zamišljena kao pomoć osobama koji su se probudili iz kome ili imaju teškoće govora, a zahvaljujući rješenju koje koristi fleksibilne senzore i savijanjem prstiju šake generira se zvučna informacija, npr. gladan sam, žedan sam te omogućava osobi komunikaciju s okruženjem.

Didaktičko pomagalo „Učimo drugačije“ (Tehnička škola Daruvar) je najbolji rad u kategoriji srednjih škola, a namijenjeno je starosnoj dobi od četiri godine i više, omogućavajući osim kognitivnog razvoja i ranog učenja brojeva i uvježbavanje fine motorike. Kako bi slabovidna djeca lakše istraživala umetaljku, ona je izrađena u kontrastnim bojama žute i crne boje, a za slijepu djecu postoji i tisak na Brailleovom pismu.

Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su bili: Darijo Jurišić, pravobranitelj za osobe s invaliditetom, Zlata Paštar, članica vijeća Fonda Desa & Jerko Baković, Darko Rakić, predsjednik udruge Suradnici u nastavi, Marijana Šarolić Robić, potpredsjednica udruge CRO Startup, Josipa Majić, suosnivačica fintecha Revuto, Ivan Rimac, Chief Information Officer (CIO), Barrage te Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Podijelite ovu objavu s drugima: