Pristupačnost turističke ponude grada Osijeka osobama s invaliditetom

Pristupačnost turističke ponude grada Osijeka osobama s invaliditetom

31. svibnja 2021.Kategorije: Novosti

Pristupačnost turističke ponude grada Osijeka osobama s invaliditetom

Dana 31. svibnja 2021. godine, u prostorijama Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku održan je radni sastanak s ciljem iznošenja prijedloga mjera i aktivnosti koje Turistička zajednica grada Osijeka i Grad Osijek mogu poduzimati kako bi turistička ponuda bila dostupna i potpuno pristupačna osobama s invaliditetom.
Turistička zajednica grada Osijeka obratila se Uredu pravobraniteljice s inicijativom za intenziviranjem suradnje kojom bi se osmislili i realizirali projekti koji će osigurati da proizvodi i usluge koji se pružaju posjetiteljima Osijeka, budu pristupačni osobama s invaliditetom svih vrsta oštećenja. Na sastanku održanom 31. svibnja 2021. godine suradnici pravobraniteljice upoznali su predstavnice TZ Osijek sa najčešćim preprekama i problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao turisti te je ponovljeno kako je osiguranje pristupačnosti obveza koju moraju ispunjavati sva javna tijela ali i svi pružatelji proizvoda i usluga. Također, ukazano je na potencijal koji postoji u turističkoj ponudi obogaćenoj pristupačnošću osobama s invaliditetom i istaknuto kako je upravo pristupačan turizam velika prilika za razvoj turizma i gospodarstva Osijeka i okolnih područja. Predstavnice TZ Osijek upoznate su sa preporukama Odbora za turizam Hrvatskog sabora od 2015. godine i preporukama pravobraniteljice kojima se proteklih nekoliko godina ukazivalo na važnost podizanja razine pristupačnosti putničkih agencija, prijevoza, hotela i drugih (posebno povoljnijih) oblika smještaja, apartmana, seoskih imanja, kulturnih i rekreacijskih sadržaja, te nužnost uklanjanja arhitektonskih i informacijsko-komunikacijskih prepreka svim turističkim sadržajima. Uz navedeno, preporučeno je provođenje aktivnosti usmjerenih na edukacije svih dionika u turizmu kojima bi se podigla razina osviještenosti o načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna.
Predstavnice TZ Osijek istaknule su kako je u tijeku osmišljavanje mjera i aktivnosti kojima se želi osigurati prethodno navedeno te su iznijele konkretne prijedloge projekata kojima kroz suradnju sa jedinicama lokalne i regionalne samouprave planiraju poboljšati pristupačnost turističke ponude. Nakon što su upoznate sa dosadašnjim aktivnostima Ureda pravobraniteljice vezano za ovu problematiku (Analiza pristupačnosti izrađena kroz projekt ADOBE, pristupačnost javnih površina u Osijeku, izrada Strategije osječke Tvrđe, obnova Tvrđe, radionice za pružatelje usluga i dr.), dogovoreno je uspostavljanje suradnje i povezivanje svih odgovornih dionika kako bi se sve što je poduzimano i ostvareno u prethodnom razdoblju – iskoristilo kao temelj za predstojeće projekte i aktivnosti koje će TZ grada Osijeka provoditi. Pri tome, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i dalje će pružati svu potrebnu pomoć i podršku te biti na raspolaganju kako bi sve planirane aktivnosti zaista doprinijele ostvarivanju pristupačnošću obogaćene turističke ponude.

Podijelite ovu objavu s drugima: