Priopćenje za medije – nasilje nad mladićem iz Kaštel Štafilića

Priopćenje za medije – nasilje nad mladićem iz Kaštel Štafilića

1. rujna 2020.Kategorije: Novosti

Priopćenje za medije – nasilje nad mladićem iz Kaštel Štafilića

Nakon što je u medije dospjela snimka brutalnog fizičkog napada na mladića u Kaštel Štafiliću za kojeg se navodi da je osoba s invaliditetom, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom najoštrije osuđuje napad te očekuje žurno reagiranje svih nadležnih tijela.

Uporaba fizičke sile i nadmoći mladih ljudi prema nejakom i nezaštićenom vršnjaku složenih obiteljskih i životnih prilika, nedopustiv je čin koji zahtijeva moralnu i sudsku osudu. Iz konteksta cjelokupne situacije i dostupnih informacija pretpostavljamo da je žrtva odabrana od strane nasilnika upravo zbog određenih osobnih karakteristika i teškoća koje ima, a što počinjenom kaznenom djelu daje obilježje zločina iz mržnje.

Zločin iz mržnje kao kazneno djelo počinjeno upravo zbog određenih osobina žrtve, među kojima i postojanja određenog oblika invaliditeta, prestaje biti problem samo žrtve i počinitelja već je širi društveni problem koji zahtijeva angažman svih resursa u zajednici.

Kazna izrečena prema počiniteljima kaznenog djela osim retribucijskog, nužno mora imati i odgojni karakter u svrhu otklanjanja uzroka takvog ponašanja, a žrtvi kaznenog djela je potrebno osigurati psihološku pomoć radi prevladavanja traume prouzrokovane napadom. Pravobraniteljica u tom smislu zahtijeva žuran angažman svih za to nadležnih tijela, kako pravosudnih tijela tako i nadležnog centra za socijalnu skrb.

Pravobraniteljica ujedno apelira i na medije da se suzdrže od senzacionalističkog i svakog drugog neopravdanog otkrivanja osobnih i obiteljskih prilika žrtve koje može dovesti do njegovog dodatnog traumatiziranja.

Podijelite ovu objavu s drugima: