Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak

Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak

30. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Ovim putem želim obavijestiti sve osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, suradnike, prijatelje i sve koji se zalažu za unapređenje života osoba s invaliditetom da sam zbog narušenog zdravlja podnijela osobni zahtjev za razrješenje s dužnosti pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Proteklih 15 godina obnašanja dužnosti prve pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nastojala sam odgovorno i savjesno zajedno sa svojim suradnicima iz matičnog i područnih ureda doprinositi  stvaranju boljih životnih uvjeta osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, kao i njihovih obitelji, na području cijele Hrvatske. Vjerujem da smo u tom razdoblju ujedinjeni istim ciljevima i nošeni istom vizijom njihove živote učinili manje teškima i dokazali da su promjene moguće.

Mada bilježimo pozitivne pomake, ne smijemo zaboraviti da se osobe s invaliditetom i dalje svakodnevno suočavaju s vidljivim i nevidljivim barijerama koje priječe njihovo ravnopravno sudjelovanje u društvu, a koje smo se obvezali ukloniti.

Dosegnuta razina zaštite prava osoba s invaliditetom obvezuje budućeg pravobranitelja/pravobraniteljicu na nastavak proaktivnog djelovanja kako bi se svim osobama s invaliditetom omogućilo uživanje svih temeljnih ljudskih prava bez diskriminacije. Iako je funkcija pravobranitelja tijekom proteklog razdoblja  u brojnim  životnim okolnostima i situacijama zahtijevala fizičku spremnost i kondiciju što se odražavalo na moje zdravstveno stanje, zahvalna sam na prilici da sam mogla pridonijeti većoj  vidljivosti  osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu kao i prilici za osobni i profesionalni razvoj, te prilici da proširim kako vlastite spoznaje tako i spoznaje drugih.

Ponosna sam na vrijedan tim suradnika koji predano i ustrajno djeluju na ostvarivanju vizije jednakih mogućnosti i prava za osobe s invaliditetom i bez kojih ne bi bilo moguće provesti brojne ideje i aktivnosti usmjerene na podizanje razine svijesti zajednice. Dugujem zahvalnost svima koji su dali doprinos u realizaciji plemenitih ciljeva u izgradnji  otvorenog društva bez predrasuda i bez diskriminacije.

Na kraju bih željela da se svatko od nas i svi zajedno vodimo mišlju da unatoč našim različitostima, svi želimo i trebamo isto  – biti uključeni, poštivani i prihvaćeni.

Svima želim puno zdravlja te uspjeha u daljnjem životu i radu.

 

Anka Slonjšak

Pravobraniteljica za osobe za invaliditetom

Podijelite ovu objavu s drugima: