Priopćenje Pravobranitelja za osobe s invaliditetom povodom slučaja djevojčice s autizmom kojoj je odbijen hitni smještaj: Hitno je potrebno osigurati podršku obiteljima osoba s invaliditetom i odmor od skrbi

Priopćenje Pravobranitelja za osobe s invaliditetom povodom slučaja djevojčice s autizmom kojoj je odbijen hitni smještaj: Hitno je potrebno osigurati podršku obiteljima osoba s invaliditetom i odmor od skrbi

27. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Priopćenje Pravobranitelja za osobe s invaliditetom povodom slučaja djevojčice s autizmom kojoj je odbijen hitni smještaj: 

Hitno je potrebno osigurati podršku obiteljima osoba s invaliditetom i odmor od skrbi

Najveći strah roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a posebno onih s autizmom, vezan je uz to što će biti s njihovom djecom kad se oni više ne budu mogli brinuti za njih. Slučaj koji je s pravom posljednjih dana pobudio veliki interes javnosti pokazao je da je taj strah nažalost opravdan. U konkretnom slučaju, nameće se zaključak da je krizni smještaj za djevojčicu u ustanovi namijenjenoj privremenom smještaju djece bez roditeljske skrbi odbijen upravo zbog dijagnoze autizma, odnosno da je ponovno došlo do diskriminacije na osnovi invaliditeta.

Fokus na dijagnozi odudara od svih načela Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom i obvezi donošenja odluka kojima će prvenstveni značaj biti pridan najboljim interesima djeteta. Čak i intervencijom nadležnog Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike izrazito je teško osigurati i krizni privremeni smještaj djetetu s teškoćama u razvoju, a da ne govorimo o uslugama i smještaju koji bi roditeljima omogućio odmor od skrbi kako ne bi došlo do njihovog urušavanja i urušavanja obitelji pod teretom koji je isključivo na njima.

Pravobranitelj za osobe s invaliditetom od samog osnutka upozorava na posebno težak položaj osoba s autizmom u Republici Hrvatskoj zbog čega smo 2013. godine Hrvatskom saboru uputili i posebno izvješće tražeći od nadležnih da se osigura sustavna i kontinuirana podrška za ovu kategoriju osoba s invaliditetom.

Ovaj slučaj je ponovno pokazao da je i deset godina nakon što smo od nadležnih zatražili da se poduzmu hitne mjere i osiguraju odgovarajuća sustavna rješenja, u Hrvatskoj sav teret skrbi za djecu s autizmom i dalje na njihovim roditeljima.

Stoga ponovno apeliramo da upravo ovaj slučaj pokrene nadležne na osiguravanje sustavne podrške, te u tom smislu očekujemo konkretne korake, a ne puko prebacivanje odgovornosti. Osobe s autizmom i njihove obitelji u Hrvatskoj zaslužuju dostojanstveni život, bez stalnog straha od budućnosti, sa osiguranim uslugama odmora od skrbi i drugim oblicima podrške.

Podijelite ovu objavu s drugima: