U Osijeku održana radionica na temu „Pravni položaj i prava osoba s invaliditetom“

U Osijeku održana radionica na temu „Pravni položaj i prava osoba s invaliditetom“

19. srpnja 2021.Kategorije: Novosti

U Osijeku održana radionica na temu „Pravni položaj i prava osoba s invaliditetom“

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek, u suradnji s Područnim uredom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Osijek, organizirala je radionicu na temu „Pravni položaj i prava osoba s invaliditetom“. Radionica je održana dana 15. srpnja 2021. godine u 10,00 sati u prostorijama Stare pekare u Tvrđi u Osijeku.

Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika „JA KA“ Osijek osnovana je 2016.
godine s ciljem edukacija i pomoći oboljelim i liječenim ženama od karcinoma jajnika i članovima njihovih obitelji kroz informacijsku, psihološku i logističku pomoć, podizanje svijesti opće populacije o važnosti ranog otkrivanja karcinoma jajnika, metodama liječenja i mogućoj prevenciji. Uz pružanje sustavne podrške svojim članicama i njihovim obiteljima, Udruga kontinuirano provodi aktivnosti usmjerene na podizanje razine svijesti o pravima osoba s invaliditetom, a s tim ciljem uspostavljena je i aktivna suradnja sa Područnim uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku.

Tijekom radionice održane 15. srpnja 2021. godine, nakon uvodne riječi predsjednice Udruge Veselinke Kastratović, savjetnik pravobraniteljice Mario Burek održao je predavanje na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“. Na taj način, okupljene članice Udruge iz cijele Slavonije i Baranje, članovi suradničkih udruga te stručnjaci i volonteri iz lokalnih organizacija civilnog društva, mogli su se upoznati sa nadležnostima, djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, a poseban naglasak stavljen je na rad Područnog ureda u Osijeku.

Primjerima iz prakse rada Ureda sudionici su upoznati o tome u kojim situacijama i na koji način se mogu obratiti Uredu te koje su aktivnosti koje pravobraniteljica provodi po zaprimljenim obraćanjima. Kroz teorijsko izlaganje i međusobnu komunikaciju sudionicima su predstavljene temeljne promjene koje je u naše društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, pobliže su im se pojasnila prava osoba s invaliditetom i kroz konkretne primjere iz prakse pokušalo ih se osvijestiti o važnosti prihvaćanja i postupanja u skladu sa načelima razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna u svim područjima svakodnevnog življenja.

Nakon održanog predavanja, kroz obostranu raspravu i razmjenu iskustava sudionici su ukazali na probleme i poteškoće s kojima se susreću u svakodnevnom životu i radu te je provedeno savjetovanje sa savjetnikom pravobraniteljice usmjereno na otklanjanje opisanih problema i lakše ostvarivanje prava na temelju invaliditeta.

Podijelite ovu objavu s drugima: